Kitiltják az óceánjárókat Velence nagy csatornáiról

Kitiltják az óceánjárókat Velence nagy csatornáiról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hosszas lakossági nyomásnak is köszönhetően a jövőben sokkal kevesebb tengerjáró hajó érkezik Velence kikötőibe, miután a városban a turistaközpontot elkerülő csatornát építenek.

Az olasz kormány, Veneto tartomány és Velence város egyezsége értelmében a 2016-ig megépülő új csatornán fokozatosan terelnék el a helyiek mindennapi életét megzavaró óriáshajókat, amelyek elsősorban a város történelmi központjának számító Giudecca-csatornán és a Szent Márk tér homlokterében haladnak el.

A velencei hajószabályozás kivívása nagyban köszönhető annak a mozgalomnak, amely a toscanai Giglio szigeténél 2012 januárjában zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró szerencsétlensége után alakult.

A velencei mozgalom vezetői ugyanakkor elmondták, a lagúnák városában az utóbbi másfél évtizedben elszaporodott, gyakran sok emelet magasságú hajók elterelése csak félmegoldás, hiszen a városközpontot kikerülő új csatorna megépítése egyéb súlyos környezeti hatásokat fog maga után vonni.

A velenceiek gyakran panaszkodnak a rengeteg energiát felhasználó hajók környezetkárosító hatásai miatt, a hivatalos adatok szerint csak tavaly 661 óceánjáró szennyezte a vízre épült várost. A környezetvédők emellett attól is tartanak, hogy a monstrumok a város talapzatát is kikezdik.

©

A kedd este elfogadott megállapodás értelmében 2014. november 1-től 96 ezer tonnásnál nagyobb, 3000-3500 utast szállító kirándulóhajók nem használhatják a Szent Márk-medencébe torkolló két nagy csatorna egyikét, a Giudeccát, emellett már a jövő év elejétől 20 százalékkal csökkentik (a 2012-es szinthez képest) a Szent Márk-tér előtt - a Giudecca-csatornán - elhaladó, 40 ezer tonnásnál nagyobb hajók számát.. Főszezonban jelenleg akár napi kilenc nagy kirándulóhajó is megfordul a Szent Márk-térnél, a jövőben legfeljebb öt hajó egy időben való horgonyzását engedélyezik, és csak napfelkelte, illetve a napnyugta idején engedélyezik be-, illetve kihajózásukat. A több hónapos Velencei Biennálék idején - a legközelebbi a 2014 júniúsában nyiló építészeti lesz -, főleg az első hetekben,   a forgalom megsokszorozódik.

Januártól megtiltják a kompok forgalmát is a Giudeccán, ami a kormány szerint a Szent Márk-térre érkező hajók számának 25 százalékos, és a szennyezőanyag-kibocsátás 50 százalékos csökkenését vonja maga után. A műemlék főtér közeléből kitiltott óceánjárók a jövőben a szárazföldön fekvő Marghera városrész egykori ipari kikötőiben tehetik partra utasaikat. 

Az utóbbi másfél évtized alatt a világ egyik legfontosabb kikötővárosává vált Velence új vízi "elkerülőútja" a tervek szerint két év alatt készülhet el.