szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált farsangi jelmezek és maszkok 63 százaléka gyúlékony, nem felel meg az előírásoknak.

A vizsgált 27 termékből 17 nem felelt meg a követelményeknek, nem tartalmaztak ugyanis égésgátló anyagot - közölte Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyaszóvédelmi Hatóság szóvivője. Az NFH kezdeményezte, hogy a nem biztonságos maszkokat és jelmezeket vonják ki a kereskedelemből - fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a farsangi bálok, összejövetelek alkalmával rendszeres a nyílt láng, gyertyák, vagy tűzijátékok használata.

Ugyanakkor a maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amelyek égésgátló adalék nélkül meggyulladhatnak és súlyos égési sérülést okozhatnak. Közlése szerint kivétel nélkül elbuktak a teszten a szőrmét és szőrös anyagot, madártollakat tartalmazó kellékek, és a parókák többsége is gyúlékonynak bizonyult.

Ugyanakkor a műanyag álarcok és a textil jelmezek, egy-egy kivételével megfeleltek a laboratóriumi vizsgálaton - közölte a referens.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!