szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ne legyen lelkiismeret-furdalása, ha túlette magát csokival húsvétkor. Nagyon sok mindenre jó ez az édesség.

1. A csoki jó a száraz bőr és haj ellen
A kakaóbabban található vitaminok és ásványi anyagok nem csak a száraz bőr és haj megelőzésében segítenek, de jó értelemben vett zsírosító hatásuk is van. Nem csoda, hogy a kozmetikai szerek összetevői között sokszor megtalálható a kakaóbab is. Egyes szakértők odáig mennek, hogy naponta egy csésze, jó erős kakaó visszaállítja a bőr és haj egészséges állapotát. De külsőleg is használható, a ráspolyos bőrre kenjen olivaolajjal, barna cukorral elkevert kakaóport.

2. Véd az UV-sugárzás ellen
Laborban bizonyították, hogy a csokoládében található flavonoidok javítják a bőr természetes UV-szűrő képességét.

3. A sebeket is gyógyítja
Tudósok azt is kikísérletezték, hogy a kakaóban vannak olyan szubsztanciák, melyek a sebek gyógyulását támogatják és a károsodott bőr regenerációját segítik elő. Ezért például napégés után kimondottan jót tesz a kakaóvajjal dúsított krém.

A csoki külsőleg és belsőleg is tökéletes szer
AFP / Joel Robine

4. Megköti a cellulitiszt
Hiszi vagy nem, a kakaó kisimítja a bőrt, segíti a vérkeringést, és a zsír lebontásában is szerepe van. A legtöbb narancsbőr elleni krém tartalmaz kakaóflavonoidokat.

5. Kisimítja a ráncokat
A csokoládéban található polifenolok akadályozzák a ráncképződést. Az étcsokoládéban (minimum 70 százalékos kakaótartalommal) sok hasznos antioxidáns is van, ami az immunrendszert erősíti, a bőr pedig lassabban öregszik.

Szájszag ellen is hat a csokoládé
AFP / Daniel Velez

6. A csoki hajnövesztő is
Réz, cink és vas: ezek segítik a sejtmegújulást, és a hajnövekedést. A csokiban meg egy csomó van mindegyikből, melyek még a fejbőr vérellátását is növelik.

7. Illetve szájszag-gátló
A kakaóban található cserzőanyag megöli a szájban terjengő baktériumokat.

8. Alvászavarok ellen is tökéletes
A triptofán az agyban az alvás szabályozásáért felelős. De ennek az aminosavnak cukorra van szüksége, hogy működni tudjon. A minimum 60 százalékos csokoládé pedig tökéletes hordozó.

HVG Kávé & Csoki

Megjelent a HVG Kávé & Csoki Plusz című magazinja, amit megvásárolhat a nagyobb újságárusoknál és benzinkutakon, vagy megrendelheti ingyenes házhoz szállítással ezen a linken.

9. Agytröszt
Franz Messerli svájci orvos egy különleges megállapításra jutott: minél több csokit fogyasztanak el egy országban, annál több Nobel-díjasuk van. A kis ország például mindkettőben az élen van.

10. Boldogság? Boldogság!
A triptofánon kívül, a dopamin és a teobromin is hangulatjavító. És bár ebből túl sok nincs a csokoládéban, a pszichológusok szerint leginkább az íze miatt vagyunk boldogabbak.

A cikk a stylebook.de alapján készült.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

AFP / Damien Meyer
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!