Nem akarják engedni egy 10 éves lány abortuszát Paraguayban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A leghatározottabban ellenzi a paraguayi egészségügyi miniszter egy tízéves kislány abortuszát. A 23 hetes terhes gyereket nevelőapja erőszakolta meg.

Antonio Barrios egészségügyi miniszter, aki amúgy gyermekorvos, hétfőn arra hivatkozva jelentette ki újságíróknak, hogy a terhességet nem lehet megszakítani, hogy arra csak a 20. hétig van lehetőség. A paraguayi alkotmány csak akkor engedélyezi a magzatelhajtást, ha az anya élete veszélyben forog, és abban az esetben is csak a 20. hétig.

A kislányt az asuncióni vöröskeresztes kórház gondjaira bízták, ők felügyelik az állapotát. Vasban, kalciumban és vitaminokban gazdag különleges étrenden tartják, és pszichológus foglalkozik vele. A nevelőapa szökésben van, az anyát pedig őrizetbe vették, gondatlansággal és kiskorú szexuális bántalmazásában való bűnrészességgel vádolják.

A paraguayi egészségügyi minisztérium szerint 2014-ben csaknem hétszáz 10 és 14 év közötti kislány szült a dél-amerikai országban, a 15-19 éves korú lányok körében pedig évente 20 ezer szülést regisztrálnak.

A mostani eset április végén vált ismertté. Az anya 2014 januárjában feljelentette a nevelőapát, mert azt gyanította, hogy molesztálja a kislányt, aki akkor még csak kilencéves volt. Az ügyet azonban félretették – a hatóságok most vizsgálják, hogy miért. Több mint egy évvel később a 32 éves anya kórházba vitte a kislányt, mert megnőtt a hasa – a nő azt hitte, hogy egy tumortól. Az orvosok végül megállapították, hogy a gyerek 21 hetes terhes, és értesítették a hatóságokat.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a paraguayi hatóságokat, hogy védjék meg a kislány életét, amelyre szerintük nagyfokú kockázatot jelent a terhesség.

A Paraguayi Egyetem orvosi karának dékánja – egyben a helyiek körében a szegények kórházaként emlegetett Clinicas igazgatója – szerint viszont a kislány gond nélkül ki tudja hordani a babát, a komplikációk elkerülése érdekében azonban várhatóan császármetszéssel fog szülni. Anibal Peris hozzátette, hogy az általa vezetett kórházban 2014-ben 14 kilenc és 15 év közötti kislány hozott világra gyermeket.