szerző:
hvg.hu

Lélegzetelállító helyekért nem kell átlépnünk az országhatárt; vízeséseink, tengerszemünk, sőt Nemzetközi Csillagoségbolt-parkunk és bioszféra-rezervátumunk is van. A Trivago összegyűjtötte azokat a különleges, olykor eldugott vidéki úti célokat, melyek tökéletesek egy húsvéti családi kiránduláshoz.

Szilvásvárad

Szilvásvárad és a mellette elterülő Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. A Bükki Nemzeti Park erdeiben két tanösvény áll a túrázni vágyók rendelkezésére, de családosoknak kihagyhatatlan program az erdei kisvasút is, mely gyors és élményekkel teli eljutást biztosít a Szalajka-völgy főbb látnivalóihoz. A vasút Szalajka-Fatelepről indul és elvisz egészen a Gloriette tisztásig; itt található a terület leglátványosabb természeti képződménye, a Szalajka-forrás által táplált Fátyol-vízesés. Ez a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló mésztufagáton leáramló zuhatag egyesek szerint a vízpermet fehér fátyláról, mások szerint a csipkéhez hasonló mésztufáról kaphatta nevét.

Szalajka-patak Fátyol-vízesése a Bükki Nemzeti Parkban
©

Zselic

A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén található, 1200 négyzetkilométeres területén keverednek az érintetlen természeti és a gazdag kulturális értékek. Szelíd dombjai és jellegzetes erdőtársulásai miatt kedvelt kerékpáros úti cél. Ráadásul nemcsak nappal, hanem éjjel is; a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el (egy skóciai nemzeti parkkal együtt) 2009-ben Európában elsőként a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, köszönhetően annak, hogy a csillagos ég látványát itt alig zavarják mesterséges fények. Egyik legkülönlegesebb látnivalója a Szennai Skanzen, melynek zsúpfedésű, füstöskonyhás lakóházai a múltba repítik a látogatót. Az 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu, Szenna közepén, a közösség aktív részvételével jött létre.

Csillagos égbolt Felsőtárkány közelében
©

Tisza-tó

A Tisza-tó és környéke különleges természeti kincsnek számít, amiért egy tavaszi hétvégén is érdemes otthagyni a nagyvárosi forgatagot. „Fővárosa” Tiszafüred települése, ahonnan a Hortobágyi Nemzeti Park és az annak részét képező Tisza-tavi madárrezervátum is könnyen elérhető. Utóbbi a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, szigorúan védett terület, mely csak csónakkal közelíthető meg. Ennek is köszönhető, hogy európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág jött létre a területen. A szerencsések bakcsót, kanalasgémet, kormoránt, kócsagot is láthatnak. Madárlesre tökéletes a Tiszavirág Ártéri Sétaút 1,5 km-es tanösvénye is, mely megfigyelő tornyokkal, teknővájással, kosár- és gyékényfonással egész évben várja a terület élővilágára kíváncsi látogatókat.

A Tisza-tavi ökocentrum látogatóközpontja
©

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak kulturális öröksége megkérdőjelezhetetlen; a sárospataki vár (vagy Rákóczi-vár) középkori építménye bizonyára sokak számára ismerős, hiszen az 500 forintos bankjegy hátoldalát dísziti. Kevésbé ismert azonban, hogy az észak-magyarországi település környéke rengeteg természeti értéket is rejt. A leglátványosabb talán az egykori bánya fejtési gödreiből maradt Megyer-hegyi tengerszem. Vizének mélysége eléri a 6,5 métert is, a körülötte magasodó sziklák pedig helyenként 70 méteresek. A tó most kalandot ígérő ösvényekkel várja a túrázókat. A Sárospatakhoz közeli Zempléni Tájvédelmi Körzet vulkanikus eredetű vonulatai, keskeny völgyei, gyertyános tölgyerdei és bükkösei is kitűnő helyszínei lehetnek egy családi hétvégének.

Megyer-hegyi tengerszem
©

Zirc

Az itt található kisebb települések kulturális látnivalóinak, valamint a röghegység természeti kincseinek köszönhetően a Bakony sem maradhat le a listáról. A térség központja Zirc, mely a környék fennmaradt történelmi, művészettörténeti értékeinek egy jelentős részét őrzi. A város tökéletes kiindulópontja egy bakonyi gyalog- vagy biciklitúrának; a környék arborétumain kívül érdemes ellátogatni a Hubertlaki-, másnéven Bakonyi Gyilkos-tóhoz, melyet erdélyi testvéréhez hasonlóan halott fák csonkja tűzdel, de a tési szélmalmok is megérnek egy rövid utat. Túrázóknak kézenfekvő egy bejáratott útvonalon elindulni; a Boroszlán tanösvény meredek kaptatókon, fennsíkokon vezet és útvonalán található a környék leglátogatottabb barlangja, az Odvaskői is.

Liliomfa a Zirci Arborétumban
©

Fertő-tó

A Fertő-tó Közép-Európa legnagyobb sztyepptava (síkvidéki, sós állóvize), mely a kerékpárosok egyik legkedveltebb magyarországi úti célja. A Hanság Tájvédelmi Körzettel együtt ez a terület alkotja a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, melyet a 70-es évek végén bioszféra-rezervátummá nyilvánítottak. A hivatalos leírás szerint tehát „előmozdítja és bemutatja az ember és bioszféra között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot”. A Fertő-tájon a korán kelők hajnali madárlesre mehetnek, de kenutúrán vagy csónakázáson is részt vehetnek. A terület egyik legjelentősebb települése Fertőd, mely a természeti értékek mellett olyan ember alkotta látnivalókkal várja a turistákat, mint az Esterházy-kastély, vagy a barokk Muzsikaház.

Az Esterházy-kastély műemlék épülete
©

(trivago.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!