szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Kik lehetnek légiutas-kísérők?Nem mindenki lehet stewardess.


Kik lehetnek légiutas-kísérők?


Nem mindenki lehet stewardess. Kevesen tudják, de komoly alkalmassági teszten kell részt venniük azoknak, akik ezt a hivatást választják. A szokásos intelligencia és pszichés vizsgákon kívül a fizikai rátermettséget, állóképességet is bizonyítaniuk kell. Ám amikor a jelentkező túljutott a nehézségeken, még mindig előfordulhat, hogy elutasító választ kap.

A legtöbb légitársaságnak, kimondva vagy kimondatlanul, komoly elvárásai vannak a stewardessek megjelenésével kapcsolatban. Az általában nagyobb gépekkel repülőknél minimum magasságot írnak elő, hogy a fedélzeti dolgozók rendben elérjék az ülések feletti csomagtárolót. A regionális járatokat üzemeltető légicégek esetében maximálják a magasságot, mert a gépek plafonja alacsonyan van, így a túl magas jelöltek egyszerűen nem tudnának rendesen dolgozni. Általában a 157 cm és 183 cm közötti hölgyek és urak felelnek meg a magassággal kapcsolatos elvárásoknak.

A túlsúlyra vonatkozó elvárások szinte minden társaságnál léteznek, bár sokan szemérmesen nem írják le a jelentkezési feltételek között, nehogy diszkriminációval vádolják őket. Ennek ellenére van sok olyan légitársaság, amely nem csak felvétel pillanatában szigorú a súly tekintetében, hanem később sem kaphat új egyenruhát az, aki felszed pár felesleges kilót. A Travelline gyors tesztje során annyi légitársaság oldalán találtuk meg a „weight proportionate to height”, vagyis a súly legyen arányos a magassággal kifejezést, hogy gyakorlatilag általánosnak mondható.


A történelem első stewardesse – Ellen Church


A világ első légiutas-kísérője az Iowa állambeli Crescoban született, ápoló és pilóta végzettsége volt. A Boeing Air Transit nevű cég, amely a United Airlines elődje volt, alkalmazta őt nővérként, és a feladatköre a repüléstől szorongó utasok félelmének enyhítése volt. Ellen Church-öt 1930-ban kinevezték vezető légiutas-kísérőnek és további stewardesseket vettek fel. A sikeres mintát később a többi légitársaság is követte.


Playmate-ek, szépségkirálynők, színésznők


Viszonylag gyakori tendencia volt régen is, és a mai napig is előfordul, hogy a különleges fedélzeti szépségek a szórakoztatóiparban is feltűnnek. A következő összeállításban olyan régi és mai sztárokat mutatunk be, akik légiutas-kísérőként kezdték pályájukat, majd playmate-ként, színésznőként, szépségkirálynőként láthatta őket viszont a világ.

Ester Cordet 1974 ooktóberében, Avis Miller 1970 novemberében, Julie Woodson 1973 áprilisában volt a hónap playmate-je.

(A képen Ester Cordet)


Jennifer Hosten  Miss World volt 1970-ben, Grenada-nak először ő nyerte el ezt a címet.

(A képen Jennifer Hosten)Kate Linder  a mai napig aktív színésznő, elsősorban televíziós sorozatokban játszik. Evangeline Lilly (a képen) Golden-globe jelölt színésznő, leginkább a Lost című sorozatból ismerik. Az Air Canada légitársaságnál dolgozott légiutas-kísérőként.
Deborah Adair a Melrose Place, a MacGyver, a Miami Vice és a Dinasztia című sorozatokból is ismert színésznő.


Magyar hírességek a fedélzeten

A magyar celebek között is vannak, akik büszkék légiutas-kísérő múltjukra. A televíziós műsorvezető Pokrivtsák Mónika és a TV2 különleges szépségű időjósa, Onyutha Judit is a Malév kötelékében dolgoztak „styuvi”-ként.

(A képen Onyutha Judit)


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!