szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az utazók többségének (ha hallgat a józan eszére) meg sem fordul a...

Az utazók többségének (ha hallgat a józan eszére) meg sem fordul a fejében, hogy olyan államot válasszon üdülése célpontjául, ahol a testi épsége vagy akár az élete is veszélyben foroghat. A felelősen gondolkodó és cselekvő turisták azonban még ennél is messzebbre mennek: nemcsak a csatatereket kerülik el, de a távolmaradásukkal „büntetik” azokat az országokat is, ahol a gyermekmunka, a nők szexuális kizsákmányolása és a természet módszeres pusztítása megszokott dolog. A Top 10-es listánkra felkerült Fülöp-szigetek például jórészt ezeknek köszönheti „előkelő” helyezését, mindamellett, hogy a terrorizmus, az emberrablás és a lopás immár a mindennapok velejárója lett.

Bár rangsorunk elején afrikai és ázsiai államok állnak, az alsóbb (most nem mutatott) régiókban már szerepel néhány fejlett európai és amerikai ország is, s az ausztrálok is csak pironkodhatnak, ha például az őslakosokkal való bánásmódot kérjük rajtuk számon. Feketelistánk élbolya a következőképpen néz ki:

 ország földrész
 pontszám

1. Irak Ázsia 23
2.AfganisztánÁzsia22
3. Szomália Afrika 21
4.Kongói Demokratikus KöztársaságAfrika21
5. Elefántcsontpart Afrika 21
6.LibanonÁzsia21
7. Burundi Afrika 21
8.Fülöp-szigetekÁzsia20
9. Csád Afrika 20
10.SzudánAfrika20

 
©
A végső sorrend kialakításánál elsősorban a magyar külügyminisztérium ajánlásait vettük figyelembe, de sokat nyomott a latban az Egyesült Államoknak a világ országairól kialakított, biztonsági szempontokat mérlegelő véleménye is. Pontokat osztogattunk ezen kívül a Forbes magazin 2007-es, a legveszélyesebb úti célokat felsoroló listája alapján, valamint a felelős utazás egyik élharcosának számító Tourism Concern internetes honlap adatait kiértékelve. Utóbbi nemcsak a háborús villongások alapján állít ki szegénységi bizonyítványt az egyes államokról, de a környezetszennyező, a hátrányos helyzetűeket kizsákmányoló, kulturális-etnikai konfliktusokba bonyolódó és rossz munkakörülményeket biztosító országok meglátogatásától is igyekszik bennünket eltántorítani.

A rangsor élén végző Iraknak nem kellettek az ebből adódó „pluszpontok”, hiszen az ország azok nélkül is ezer sebből vérzik. A magyar és az amerikai kormányzat egyaránt a közel-keleti állam politikai instabilitását emeli ki tájékoztatójában, s a gyakori terrorcselekmények, merényletek és mindenfelé kitörő járványok is amellett szólnak, hogy a közönséges utazónak jobb elkerülnie a térséget, amely Szaddám Huszein eltávolítása után is a világ legveszélyesebb pontjai közé tartozik.

A feketelista alsóbb régióiban számtalan olyan hely is szerepel, amelyet a magyar turisták minden szívfájdalom nélkül felkeresnek nyaranta. Pedig Törökország és Egyiptom éppúgy a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő” országok közé tartoznak, mint a szomszédságunkban lévő Szerbia és Macedónia. Nem biztos, hogy gondtalan kikapcsolódás vár ránk a szafari-paradicsomnak számító Kenyában, a varázslatos Thaiföldön, valamint Kínában és Indiában sem, s ha nem akarunk kellemetlen élményekkel hazatérni, kiutazás előtt mindenképpen érdemes felkeresni a www.kulugyminiszterium.hu nevű honlapot, ahol hasznos tanácsokkal látnak el bennünket a Föld valamennyi országáról.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!