HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az önismeret rögös, de dicsőséges útjának egyik állomása lehet.

Természetesen más kritériumnak felelnek meg azok a tesztek, melyek tudományos alapokon nyugszanak (ún. valid tesztek), és azok, melyeket akár szintén pszichológus készíthet, de céljuk az önismeret könnyed elmélyítése és a szórakoztatás. Mi most az utóbbiak előnyeit néztük meg.

1. Útmutató a tanulmányokhoz

Minél jobban ismerjük a saját személyiségünket, annál könnyebben tudjuk azt is kiválasztani, mit érdemes (tovább)tanulnunk. Az emberek csodálata éltet, és a középpontban szeretek lenni? Talán az előadóművészetek felé érdemes kacsintgatnom, vagy olyan tanulmányokat folytatnom, ahol sokat lehetek a rivaldafényben, mint amilyen egy ügyvéd vagy egy tanár foglalkozása.

Az utóbbi évtizedben több kutatás is bizonyította, hogy azok, akik inkább a személyiségüknek való képzést választották, semmint csupán az érdeklődésüknek megfelelőt, kimagasló eredményeket értek el.

2. Világossá válnak erősségei és gyengeségei

Azt mondják a tesztek, hogy Önre a gondoskodás jellemző? Szinte kitalálja barátai, ismerősei és rokonai gondolatait, és tudja, hogyan támogathatja őket? Egyfelől ez nagyszerű tulajdonság, azt is mondhatjuk, hogy ez az erőssége. Ugyanakkor ez a gyengesége is lehet, hiszen ha azt lesi, kinek miben lehet a segítségére, akkor a saját vágyait alárendelheti a másokéinak.

Bizonyos dolgokat sejtünk magunkról
©

A tesztek értékelése, elemzése, magyarázata árnyalja, más oldalról is megvilágítja a tényeket, a tulajdonságait. Előfordulhat az is, hogy végső lökést adhat a változáshoz, hiszen teljesen más élmény, hogy bizonyos dolgokat sejtünk magunkról, és más az, amikor feketén-fehéren leírva látjuk, amit mindig is szerettünk volna elhessegetni.

3, Összeköt másokkal

Ha ismerősökkel, barátokkal osztjuk meg a kérdőívek eredményeit, hamar kiderül, hogy egyáltalán nem vagyunk marslakók. „Az önismereti tesztek visszajelzést adnak arról, hogy a viselkedésünk mennyiben azonos másokéval, kikkel hasonlítunk egymásra a környezetünkben” – véli Mitch Prinstein amerikai pszichológuskutató.

Érdemes ezért akár még baráti, társasági eseménnyé tenni a könnyed tesztek kitöltését, ami abban is segíthet, hogy a kevésbé várt eredmények feletti megdöbbenést enyhítse.

4. Iránytű a karrierhez

Mérnök legyek vagy tanár? Vagy inkább nyissak egy kávézót? Persze, leggyakrabban el tudjuk dönteni, melyik pálya való nekünk. Előfordulhat azonban, hogy több szakma is tetszik, vagy több mindenben vagyunk tehetségesek.

Hasonlítunk egymásra
©

Ilyenkor lép be a képbe a személyiség: emberekkel akarunk foglalkozni, vagy mivel introvertáltak vagyunk, előnyben részesítjük azokat a munkahelyeket, ahol lehetőséget kapunk a visszavonulásra? A tettek vagy a gondolatok emberei vagyunk? A tesztek segíthetnek végiggondolni, mire vagyunk alkalmasak és mire van szükségünk.

5. Az önismeretre támaszkodhatunk

Ha nem töltene ki egy ilyen tesztet, honnan tudná, hogy milyen trópusi állat lenne? Komolyra fordítva a szót, még a nem valid (de nem kamu) kérdőíveknek is megvan az az előnyük, hogy önmagunkra, a saját tulajdonságaink átgondolására terelik a figyelmünket. A tudatosítás – akár egyetértünk az eredményekkel, akár nem – növeli az önbizalmunkat, és támogatást nyújthat, ha éppen változni szeretnénk.

Ha van bátorságunk a tükörbe nézni, az ilyen tesztek kitöltése az önismeret rögös útjának egyik állomása lehet. Amire aztán évekkel később megkönnyebbülve, talán már meg is újulva tekinthetünk vissza.

A HVG Extra Pszichológia Teszt Különszámban 26 önismereti teszt segítségével térképezheti fel, vágyai és céljai összhangban vannak-e a személyiségével, és ha irányváltásra van szüksége, mely erősségeire érdemes fókuszálnia. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trócsányi László: Ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter

Trócsányi László: Ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Szétszedték gyorsan az új iPad Prót is, és imádkozzon, hogy ne romoljon el

Szétszedték gyorsan az új iPad Prót is, és imádkozzon, hogy ne romoljon el

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

Puzsér komolyan veszi az előválasztást, be is szólt az MSZP-nek

Puzsér komolyan veszi az előválasztást, be is szólt az MSZP-nek