HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A súlyzózás csodát tesz.

Nemcsak az izomtömeget növeli, a sérülésveszélyt csökkenti, vagy a csontokra van jótékony hatással, ha a testmozgást rendszeresen némi súlyzózással egészítjük ki, hanem a lelki egészséget is látványosan javíthatja. Az erősítő edzések ugyanis kifejezetten hatásosak a depresszió leküzdésében.

Erre a már egy ideje sejtett összefüggésre most ír és svéd tudósok erősítettek rá, akik az edzések hatásait vizsgáló, több mint 30 korábbi kutatás eredményeit összegezték. A közel kétezer – különböző életkorú és nemű – résztvevő bevonásával készült tanulmányok egyértelműen arra mutattak, hogy az erősítés, egyéb jótékony egészségügyi hatásai mellett, még akkor is jelentősen javította az illető hangulatát, ha az izomtömege nem is növekedett észrevehetően.

Jót tesz az önbizalomnak is
©

Bár az nem derült ki a vizsgálatokból, hogy miért van a súlyzózásnak vagy egyéb, izomerősítő gyakorlatoknak depressziócsökkentő hatása, a kutatók azt feltételezik, hogy ez például összefügghet azzal, hogy az emberek az edzésektől eleve jobb testi-lelki egészséget remélnek. Illetve azzal is, hogy az efféle testmozgásokat társas környezetben végezhetik, nem egyszer mások támogatásával, ami egyebek mellett jót tesz az önbizalmuknak is.

Korábbi tanulmányok már a futás, az úszás és a kerékpározás esetében is kimutattak hasonló hatást, míg a mostani, összefoglaló kutatást végzők tavaly kiemelték, hogy a súlyzózás hatékonyan csökkenti a szorongást.

A további vizsgálatoknak arra kell majd választ adniuk, hogy pontosan mely mozgásformákból mennyit és milyen rendszerességgel érdemes végezni a kedélyállapot leghatékonyabb javítása érdekében. Ilyen protokollok eddig még nem készültek.

A jelenlegi ajánlások közé tartozik az Egészségügyi Világszervezeté (WHO), ami a 18 és 64 éves kor közötti felnőtteknek heti 150 perces mérsékelt intenzitású, vagy 75 perces nagy intenzitású testmozgást javasol. Ami pedig az erősítő edzéseket illeti, az Amerikai Sportorvosi Kollégium például úgy véli, hogy az egészséges felnőtteknek heti két-három, nem egymást követő napon érdemes a nagy izomcsoportokat megmozgató edzéseket végezni.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak