HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Aki azt állítja, hogy a gyermeke(i) érkezése nem változtatta meg gyökerestül az életét, az nem mond igazat, vagy nagyon hazudik. A kényszerű lemondásokat strigulázó lista égig ér. Ám a frusztrációt a gyerkőcök okozta örömök kompenzálják, ráadásul a munkavégzésben is hasznunkra lehet a tapasztalás.

„A gyerek az első időszakban csak eszik meg alszik, nincs vele gond.” Na, ez az, ami iszonyatosan nem igaz. Ezt a dumát csak beetetésnek tekinthetjük, hogy legalább az elejétől ne legyenek annyira megrémülve a szerencsétlen szülők. Az újszülött az első pillanatoktól egészen a nagykamaszkor eléréséig megköveteli a szülő időmenedzsmentjének tudatosabbá tételét, a többgyerekes, sok különórás családok egész nagymama- és kisegítő arzenált tartanak és koordinálnak, egészen trükkös családi naptárak és mobilapplikációk beiktatásával.

Az okosabb anyukák a délutáni alvás első pillanatában kezdik el saját délutáni szundításukat is, a mosogatás, mosás várhat, de a pihenő legyen meg, az a biztos. Minden szülő pontosan tudja, mikor lesz mód a saját pihenésére (majd, ha a gyerekek kirepülnek…), hány perccel hosszabb cipővásárlás hány perccel több késést gördít végig az egész napon, még egy, a legeslegutolsóbbnak mondott játszótéri csúszdázás mennyivel tolja el az esti lefektetést. A fennmaradó időben pedig meg kell szervezni a háztartás körüli teendőket, és persze a kenyérkereseti munkát is el kell látni.

Motivációs eszköztár és bónuszjuttatás

A mindennapi ütközetekben olyan vezetési és menedzsmentechnikáink is pallérozódnak, mint az agressziómentes érdekérvényesítő, más néven asszertív kommunikáció, vagy épp a hatékony motiválás, vezetés képessége. Arra azért elég sok szülő rájön, persze, szigorúan tapasztalati úton, hogy a hangerő növelése nem jár egyenes arányban a szófogadással. Az elbődülés, üvöltés, vagy akár a könyörgéssel vegyes idegösszeroppanás korántsem mutat olyan eredményeket, mint amikor a gyereket megfelelően higgadt, céltudatos verbális és nonverbális eszközökkel vesszük rá arra, amit már okvetlenül csinálnia kellene, hogy odaérjünk a következő programpontra.

Saját pihenőidő
©

Ilyenkor csúcsra kell járatni a megfelelő motivációs eszköztárat is, ami jobb esetben nem egyszerű korrumpálást jelent (édesség vagy egyéb előnyök kínálata), hanem kedvcsinálást, beláttatást, meggyőzést. Mindennapi produkció, de nem mindennapi teljesítmény a szülőmenedzser részéről. A premizálásnak, bónuszjuttatásnak és a bőven mért dicséretnek is megvan a maga helye és szerepe, csakúgy, mint a szervezeti életben.

A jó vezető otthon

Mi teszi jó vezetővé a menedzsert? Mi a különbség a vezető és a menedzser között? Sokszor, sokféle módon próbálják megfogni a lényegi elemeket, de ami feltétlenül minden listán szerepel, az a példamutatás képessége. A vezető nemcsak megköveteli, nemcsak elvárja a beosztottaitól a helyes viselkedést, de élen jár ebben. A szülő helyesen teszi, ha nem a tévé mellől buzdítja biciklizésre, focizásra a gyereket, hanem veszi a fáradságot, és ő maga is részt vesz a játékban.

Igazodási pontok
©

A jó vezető nemcsak példát mutat, mintákat kínál, hanem minden cselekedetében következetes is. A következetesség ad fogódzót mind otthon a gyereknek, mind pedig a munkahelyen a beosztottaknak. A konzekvens eljárás jelöli ki a kereteket, jelent biztonságot minden körülmények között. Ha lehet tudni, milyen magatartás, milyen cselekedet milyen elismeréssel vagy épp számonkéréssel jár, megteremti a megfelelő igazodási pontokat, amelyek kijelölik a pályát.

Ha a rendrakásért egyszer dicséret, másszor vállrándítás jár, ha egy rossz jegy egyszer leszidással, másszor unott érdektelenséggel találkozik, a gyermek összezavarodik, bizonytalan lesz, nem fogja tudni, mi a helyes és elvárt viselkedés, mit vesznek komolyan, és mire legyintenek a szülei. Ez a következetesség a jó vezető ismérve is, aki kényesen vigyáz arra, hogy beosztottaival is igazságos legyen, hasonló teljesítményt hasonló módon ismerjen el.

Feltétlen bizalommal

Sokat beszélünk arról, hogy a gyereknevelés kínkeserves vesszőfutása milyen módon fejleszti, edzi meg a menedzsmentbeli képességeket, de csak keveset arról, hogy számtalan vezetési trükköt el is leshetünk a gyerekektől. Az már természetes, hogy a gyerek minden iskolai táblát, tévét, monitort érintőképernyősnek gondol; a digitális technológia elsajátításában a fiatalok mindig gyorsabbak és magabiztosabbak lesznek, mint a felmenőik.

Irigylésre méltó szenvedély
©

Vannak azonban a puszta életkorból adódó, pozitív hatású magatartásbeli megközelítések, amelyek a korral előrehaladva, a társadalmi normákba beletörve, elhalványulnak. Nézzük például, micsoda irigylésre méltó szenvedéllyel képes a gyerek azt csinálni, amit éppen csinál. Fenntartás és szkepszis nélkül, magáért az ügyért. A még be nem érett cinizmus hiánya és a teljes előítélet-mentesség segíti őket a feltétlen bizalomhoz, amivel a felnőttek, más gyerekek, állatok, tárgyak felé fordulnak.

Az őszinteség, a vonzó és kevésbé vonzó dolgok közötti választás képessége is irigylendő, egyúttal mind olyan, aminek kényszerű búcsút inthetünk szociális fejlődésünk szomorú végeztével. Pedig jó lenne megőrizni őket, s ha nem megy, hát a gyerekeinktől eltanulni.

Bőhm Kornél kommunikációs tanácsadó

Hogyan menedzseli egy kétgyermekes, dolgozó anya a mindennapokat? Olvassa el a wmn.hu-n!

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Adventi irodalmi naptár - december 17.

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet

Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet