HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

És már megint az a fránya evolúció az ok.

Hogy szeretjük-e a répát, vagy fintorgunk-e az ánizsra, már meglepően korán, az anyaméhben kialakul – állítja egy kutatás.

Az anya terhesség alatti táplálkozása bizonyíthatóan hatással van a gyermek későbbi ízpreferenciáira.

A témában a World Economic Forum hasábjain jelent meg összefoglaló elemzés Emma Beckettnek és Zoe Yatesnek, a brit Newcastle Egyetem kutatóinak tollából.

A kutatási eredmények alapján az, hogy az anya milyen változatosan étkezik a terhesség, majd a szoptatás alatt, összefüggésbe hozható a gyermek későbbi étvágyával.

A szoptató és változatosan étkező anyák gyermekei nyitottabbak az új ételekre, és általánosan jobb evők, mint az anyatej nélkül felnövő gyerekek.

A magzatvíz, később pedig az anyatej közvetíti a gyermeknek azokat az ízeket, amelyeket az anya étel-ital formájában elfogyaszt.

Az ismerős ízeket jobban kedveli később a gyermek.

Evolúciós nézőpontból jól érthető mindez: az ősi környezetben a túlélést segítette, ha a gyermek fogékony volt a környéken előforduló táplálékfélékre, amelyeket az anya fogyasztott.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben örökölt sorsunkkal, a transzgenerációs hatással foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!