HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Bár az alábbi 6 tényezőre leginkább a szakemberek szoktak rákérdezni, érdemes magunkkal is lejátszani a kérdezz-feleleket.

A függő betegekkel végzett munka kapcsán az állapotfelmérés része szokott lenni – szaknyelven – a súlyosságbecslő interjú. Ennek kapcsán felmérik, hogy az egyén életében az addikciós, azaz a függőségi zavar milyen mértékben jár együtt az alábbiakkal:

  • Egészségi állapotromlás

  • A foglalkozásra, elhelyezkedésre, megélhetésre gyakorolt negatív hatások (a probléma egzisztenciális vetülete)

  • Milyen súlyos az alkohol-, drog- vagy gyógyszerhasználat, illetve beszélhetünk-e poliszerhasználatról, amely során egyszerre több pszichoaktív szert is fogyasztunk

  • Van-e az addikciós magatartásnak jogi következménye (például illegális szerhasználat miatt bekövetkező rendőrségi/bírósági ügy)

  • Milyen mértékben hat ki a viselkedés a családi/szociális kapcsolatainkra

  • Társul-e a problémához más pszichiátriai zavar (ezt nevezzük kettős diagnózisnak)


Amennyiben több tényező is jelen van az életünkben, és valamennyire elegünk is van az életmódunkból – talán nem véletlenül futottuk át a 6 pontot – ajánlatos szakemberhez fordulni.

Kapitány-Fövény Máté addiktológus

Legújabb, Ezerarcú függőség című könyvéről itt talál infókat.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Kapitány-Fövény Mátéval függőségeinkről és a változás útjáról beszélgetünk. Jegyek és infók itt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!