szerző:
hvg.hu

Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy tudjuk, a zöldfelület az egyik leghatásosabb temperáló eszköz a városokban is.

Londoni kertecske. Szép zöld gyep
© Permaculture
Budapest zöldterületeiről régi vita folyik a környezetvédők és az ingatlanbizniszben érdekeltek között, mivel egy aprócska park, néhány fa piaci értéke eltörpül a telekre építhető épülethez képest. A városlakók pedig csak akkor ismerik fel a növények értékét, amikor vészhelyzet van, a nagy melegben természetesen mindenki a Városligetbe, a Margit-szigetre özönlik az enyhülésért, de még a Deák téren lévő szökőkutas új park is sokat segíthet kánikula idején. Ilyenkor aztán egyértelmű, milyen jó lenne, ha több zöldterület lenne Budapesten is. Aztán enyhül a kánikula, és hajlamosak vagyunk elfeledkezni a növények szerepéről.

Persze Nyugaton ez is másképp van, a nagyvárosokban a budapestinél jóval több gondot fordítanak a parkok fenntartására, számos helyen közösségi kertekkel is találkozhatunk, amelyeket a környékbeliek közösen gondoznak és élveznek, a kertészkedés pedig megbecsült hobbi még a városokban is. Mert saját lakásunk temperálásán is sokat javíthatunk a növényekkel, csak persze nehéz belevágni, hiszen egy átlagos lakástulajdonos számára a kertészkedés valami szörnyen bonyolult, idő- és pénzigényes feladat. Valóban rá kell szánni az elején néhány órát, később rendszeresen néhány percet, és persze a nyövények is pénzbe kerülnek, de a légkondicionáló meg az áram sincs ingyen.

A lakáson belül és kívül számos lehetőség adódik a növénytelepítésre, de mielőtt belevágnánk, érdemes elolvasni néhány idevágó könyvet. A kínálatot megvizsgálva mi egyértelműen a Park kiadó könyveit találtuk a leghasznosabbnak, igaz, nem feltétlenül a legolcsóbbak, de itt is igaz a mondás a húsról meg a levéről: érdemes minőségi kiadványt választani.

Azoknak, akiknek sem erkélyük, sem körfolyósójuk sincs, sajnos, valóban csak a lakás belső tere marad, bár az ablakba helyezett virágládákkal is szép eredményt lehet elérni. John Brookes Növények a lakásban című könyve már második kiadásban jelent meg, de egy korábbi, Kert a lakásban című kötetét is kétszer adták ki magyarul (ez utóbbit az Officinánál), mindkettő remek elindulás a zöldítés irányába. Rajzos útmutatók minden fontosabb tevékenységhez, kislexikon, kártevők, stílustanácsadás, ajánlatok a lakás különböző helyiségeihez – ez mind belefért a kézreálló, csinos kis könyvbe.

Brooks másik kiadványa, a Kerttervezés már jóval általánosabb javaslatokat tartalmaz, de ezzel együtt jó kiindulási alap lehet például egy fölszinti udvari lakás előtti térség kertesítéséhez, ami szintén nem lehetetlen, és sokat javíthat az egész közösség életén. Létezik egy civil kezdeményezés is, amelynek révén a vállalkozó kedvű lakók és házak konkrét segítséget kapnak a zöldítésre. A Gang rövid pályafutása ellenére számos sikertörténettel dicsekedhet, a lepusztult Dankó utcától kezdve a Nádor utcán át Bel-Budáig alkottak már kisebb-nagyobb kerteket. Az udvarok mellett az erkélyek, teraszok is remek lehetőséget jelentenek a növényes temperáláshoz, néhány örökzölddel, futónövényekkel, pár virágzó bokorral és egynyáriakkal egészen különlegesen szép eredményt érhetünk el, nagyobb összeg befektetésével azonnal, egy-két éves távlatban pedig aránylag olcsón is.

A milyen növényt hová kérdése mellett a másik általában felmerülő probléma a mit mikor szokott lenni. Carolyn Hutchinson A hétvégi kertész című könyve pont az ilyen kezdő és ritkán kertészkedő növénytulajdonsoknak szól, évszakokra lebontva magyarázza el, melyik munkát mikor, hogyan és miért kell elvégezni, ráadásul még azt is megmondja, körülbelül mennyi ideig tart az adott tevékenység. Ismét remek rajzos leírások segítik az ültetést, metszést, vetést.

Azok számára pedig, aki szeretnek mindent komolyan venni, a Jól tervezett kiskertek című nagyformátumú kiadványt ajánljuk. A kiskert fogalma persze viszonylagos, de ennek megfelelően a 140 kert leírása elegendő választékot jelent, hogy mindenki megtalálja a saját adottságainak megfelelőt a 15 négyzetméteres terasz és a 200 négyszögöles kert között valahol. A profi kerttervezők által készített kertekről részletes leírást olvashatunk, kertészeti tervrajzzal együtt, amelynek segítségével az egész terület áttekinthető.

hvg.hu Tech

Zöldebb koncertek: szelídülnek a rockzenészek?

A környezetszennyezéshez alaposan hozzájárulnak a befutott zenészek és együttesek monstre koncertturnéi is. Egyes szervezők és stadionok azonban egyre hangsúlyosabban próbálnak megoldást találni az egyre súlyosabb problémára, írja az Economist.com.

hvg.hu Vállalkozás

Zöldadó: mikor dönt az EB?

Lassan fél éve, hogy eljárást indított az Európai Bizottság az uniós jogokat sértő magyar termékdíj-szabályozás miatt, de érdemi változtatás idáig még nem történt. Szigorodtak viszont a zöldadó beszedésére és ellenőrzésére vonatkozó szabályok, amelyek betartásáért januártól az APEH helyett a Vám-és Pénzügyőrség felelős. Mi változott még?

hvg.hu Tech

Zöldáram termelés 2008-ban

A régió legnagyobb megújuló energia kiállítása, a RENEXPO 2008 szervezője által rendezett sajtóbeszélgetésen nyilatkozó biogáz- és szélenergia termelők szerint a hazai megújulóenergia-termelők a külföldi példáktól jelentősen kedvezőtlenebb kondíciókkal táplálhatnak be áramot a villamos hálózatba.

hvg.hu Vállalkozás

Emelnék a zöldadót és a vagyoni tipusú terheket

Rossz idők jönnek a szennyezőkre, amennyiben Brüsszelben sikerrel veszik a döntéshozatali folyamat akadályait az adózás zöldítését célzó javaslatok. A szakemberek szerint a magyar adórendszer csak egy teljes körű reform során válhatna környezetbarátabbá.

MTI Tech

Építik a világ első zöld városát

Abu Dzabi megkezdte a világ első zöld városának építését, ahol nem lesz se szén-dioxid-kibocsátás, se környezetszennyezés, se autóforgalom - olvasható a BBC News honlapján.

Prizma

Zöld város?

A világ első zöld - azaz környezetbarát energiából táplálkozó és teljesen autómentes - városának építésébe fogott az...

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása