Mit együnk Egyiptomban?
Kolbászolás a Vencel téren
Nemrégiben felröppent a hír, miszerint a prágai városi önkormányzat fel kívánja számolni a Vencel teret övező kolbászos bódékat. Lett is nagy felzúdulás az egyébként roppant béketűrő prágaiak körében. Többen egyenesen a harmadik defenesztráció eljövetelét vizionálták. Az elöljáróság – okulva a történelmi példákból – gyorsan visszakozott, így a kolbászsütők továbbra is a helyi folklór részét képezik.
A jeruzsálemi Deutschnál resztelt máj a sláger
Izrael már régen nem csak a falafel és a swarma hazája. Ha a megfáradt turista gyorsan, viszonylag olcsón és jót akar enni, akkor számos lehetőség közül választhat. Jeruzsálem ortodox negyedében a Deutsch étterem magyar étekkínálatával tarol.
Marokkó: töltött teve és fahéjas galambhús
Az észak-afrikai Maghreb – Marokkó, Algéria, Tunézia - nemcsak földrajzilag esik közel kontinensünkhöz. Konyhája is legalább annyira európai, mint keleti. A legkifinomultabb ízekkel a térség egyre népszerűbb turistacélpontja, Marokkó dicsekedhet. Az eredeti arab és berber alapokra jelentős hatást gyakorolt a hódító spanyolok, portugálok, és főként a gyarmatosító franciák gasztronómiája. Ez a keveredés teszi a marokkói konyhát egyedivé az arab világban.
Kolumbusz tojása helyett dinnye
Forróság szeptemberben, mediterrán tél, kánikula tavasz helyett, jégbe fagyó nyári napok. Lassan már a naptárnak sem hihetünk. Idejüket múlják a régi, megbízható, eligazító népi intelmek. Nemcsak a szeszélyes évszakok, de a megváltozott termelési-gazdasági, kereskedelmi környezet miatt is változnak fogyasztói szokásaink. Amennyi hátránya, annyi előnye is van, hozzászokunk a hosszú szezonokhoz, gyakorlatilag ahhoz, hogy egész évben minden kapható.
A hónap séfje: Litauszki Zsolt – Maligán étterem
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.