Rettentő nehéz megfelelő ajándékot választani a fenyőfa alá, különösen, ha olyan emberről van szó, akit nem ismerünk eléggé. De bizonyos, már régen elcsépelt rossz megoldásokat mégis érdemesebb kihagyni, összegyűjtöttünk néhányat.

© sxc.hu
A felmérések és a pszichológusok tapasztalatai szerint a karácsony egyáltalán nem csak a béke és a szeretet ünnepe, ilyenkor történik a legtöbb öngyilkosság és veszekedés. De nem kell komoly dráma ahhoz, hogy feszültnek érezzük magunkat. Elég, ha a rengeteg ajándékra gondolunk, amiket mások várnak tőlünk, miközben nekünk se pénzünk, se időnk, se ötletünk a vásárláshoz. Az ilyen esetben folyamodnak sokan a régi jó „bevált” megoldásokhoz, pedig ha mástól mi kapnánk hasonlót, biztos nem örülnénk. Elrettentésül összegyűjtöttük a legrosszabb ajándékok listáját, de ígérjük, hogy jó ötletekkel is szolgálunk majd hamarosan.

Nyakkendő

Biztos van olyan férfi, aki szenvedélyesen rajong a nyakkendőkért, de mi nem ismerünk ilyen embert, talány az egy Gergényi Péter nyugalmazott rendőrtábornokon kívül. Ráadásul aki tényleg szereti a kravátlikat, annak biztos kifinomult az ízlése e területen, úgyhogy nehéz lenne eltalálni, minek örülne, legjobb, ha meg se próbáljuk. A nyakkendőtűt is felejtsük el örökre.

Fotó saját magunkról

Ezt a lehetőséget őszintén szólva egy külföldi weboldalról szedtük, mivel magunktól eszünkbe sem jutott volna, hogy bárkiben felmerülhet a saját képmás mint ajándék. A gyerekek persze ebből a szempontból kivételnek számítanak, különösen nagyszülői vonatkozásban, de úgy általában is örülnek a rokonok egy helyes baba képének. És még mindig nem késő naptárt csináltatni a csemete képeivel, ami a legtöbb nagyinál komoly sikerre számíthat. Nevezhetjük diszkriminációnak is, hogy a felnőttek fotóját viszont kizárjuk az ajándékok köréből. Esetleg ha híresség a kép tárgya… De nem, még ebben az esetben sem tartjuk túl jó megoldásnak.

Tévéshop-termékek

Tudjuk, hogy nagyon egyszerűnek tűnik megvásárolni valamit, amihez ki sem kell menni a lakásból, és ráadásul azt mondják a képernyőn, hogy remek lehetőség. De, hacsak valamelyik szerettünk ki nem nyilvánítja, hogy pont arra a bizonyos dologra vágyik, inkább próbáljunk meg valami mást találni. Hogy is mondjuk, időnként mintha kétségek merülnének fel az ilyen módon hirdetett és árusított termékek hitelességével kapcsolatban.

Fitneszbérlet vagy fogyasztó-segédeszköz

Mi abban a sértő, hogy fogyni vágyó szerettünknek arra utaló ajándékot adni, hogy fogyásra van szüksége? Eleget hallhattuk már tőle, hogy le szeretne fogyni, izmosabb kíván lenni, és most már tényleg el kellene kezdeni az edzést. Csakhogy az ilyen fogadkozások a legtöbbször nem azt jelentik, hogy visszaigazolást kér, miszerint igaza van, tényleg fogynia kellene, sőt. Persze ebben az esetben is vannak kivételek, akik valóban sok mozgásra vágynak, és a legjobban egy tornatermi belépőnek vagy egy futócipőnek örülnek. De azért erősen gondolkodjunk el, mielőtt vérig sértenénk, a mi emberünk vajon melyik csoportba tartozik.

Allergiát okozó holmik

Sokszor nem egyszerű kideríteni, hogy az ajándékozottnak vannak-e allergiaproblémái, de mielőtt beruháznánk valami drága és elegáns ékszerbe vagy gyapjúholmiba, érdemes utánanézni. Manapság már egyáltalán nem ritka a különböző nemesfémekkel szembeni érzékenység, és bizony a természetes kelmék sem mindenkinek szereznek örömöt. A mogyoróallergia pedig kizár szinte minden édességet, de azok legalább nem kerülnek olyan sokba.

Zokni

Ez a kiegészítő a nyakkendőhöz hasonlatos pályafutást mutathat fel a karácsonyi ajándékozásban, pont azoknak a férfiaknak szoktak zoknit tenni a fa alá, akik nem hordanak nyakkendőt. Pedig ennél még egy üveg bor is személyesebb megoldás, kivéve persze, ha lábfetisisztáról van szó. Ez esetben akár a saját zokninkat is becsomagolhatjuk, biztos a siker.

KM

Várkonyi Ádám Gasztro

Karácsonyi ötletek: házi gourmet ajándékok

A tétel, miszerint adni jobb, mint kapni, igaz. Ha valaki nem hiszi, készítsen el egy-kettőt ezek közül az egyszerű, de nagyszerű ízes remekek közül, és lepje meg szeretteit. A pálfordulás garantált. A mottó: fantázia és a kísérletező kedv.

Kult

A csokimikulás mint fallikus szimbólum

A Mikulás-napi ajándékozás még százéves sincs. A ma ismert szokáskomplexum a városokból, tanítók közvetítésével terjedt el a nép körében. A városiasodás, az üzlet és az oktatás alaposan átformálja az ünnepet, ám ősi rétegét még a mikuláspapír se tudja mindig elfedni. Meglehet, a gyerek kezébe a csokimikulással nem mást, mint falloszimitációt adunk. Ha így lenne, akkor sem kell megijedni.

Kovács Gábor Gasztro

Egy korsó ajándék: karácsonyi sörök

A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.

hvg.hu Plázs

Egészséges ajándékötletek karácsonyra

A megfelelő ajándékok kiválasztása nem egyszerű, így gyakran megesik, hogy nem jó ajándékot választunk, amely akár még egészségtelen is lehet. Mi van akkor, ha ön szereti az egészséges dolgokat, és szeretteinek listája, akiket meg akar lepni, még igen hosszú? Kimerülten nekiáll csokoládét, műanyag játékokat és italokat vásárolni? Amennyiben ezt szeretné elkerülni, íme, néhány kreatív ötlet.

Trónok harca-rajongó? Akkor imádni fogja ezt a különleges hajlítható Samsung-telefont

Trónok harca-rajongó? Akkor imádni fogja ezt a különleges hajlítható Samsung-telefont

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

A rasztaséf és a nagyi szósza

A rasztaséf és a nagyi szósza

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök

Előrehozott választást ajánl a venezuelai elnök