Veszélyes ételeket esznek gyermekeink az iskolában?
Egy vizsgálat a bioélelmiszerek és a közétkeztetés kapcsolatáról lehet akár igen rövid: a fenti bevezető...
Egy vizsgálat a bioélelmiszerek és a közétkeztetés kapcsolatáról lehet akár igen rövid: a fenti bevezető megfogalmazza a tanulságot. Tulajdonképpen egyetlen céget találtunk, akik klasszikus közétkeztetés keretében minősített bioételeket főznek - számol be cikkében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Biogastro Kft. a bio- és a minőségi közétkeztetés vélt igényére 2007-ben alapult családi vállalkozás, törökbálinti székhellyel. Jelenleg öt óvodának szállítanak bionyersanyagból főzött ebédet. Mind az öt magánóvoda - egy törökbálinti és négy budai. A közétkeztetéssel kapcsolatban beszédes mementó volt A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány Bioélelmiszert a menzákra című kezdeményezése. Ennek keretében 400 óbudai óvodás kapott biouzsonnát - a terheket az alapítvány állta. Hosszú távú célkitűzésük volt, hogy törvény írja elő a vegyszermentes gyermekétkeztetést. Az elképzelést támogató aláírások 2008 márciusában landoltak az Országgyűlés előtt és az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Ők azóta is fontolgatják, mi legyen... Támogatottság hiányában semmiféle érdemi fórum elé nem jutott el a beadvány.
Mármost a kérdés az, hogy a gyerekek érdekeit a napi gyakorlatban képviselő óvodák és önkormányzatok körében miért ugyanilyen nagy az érdektelenség egy ennyire fontos, tetejébe attraktív témában. Sáfárné Vernes Ibolya, a Biogastro Kft. ügyvezetője a Tudatos Vásárlók Egyesülete kérdésére így válaszolt: "Az árról nem lehet egy mondatban beszélni. Ha egy átlagos óvodai ebéd árát összevetjük a mi főztünkével, a százalékos különbség elrettentő. De ha azt mondom, hogy ötszáz forint - azaz kb. kétszáz forinttal drágább nálunk egy kétfogásos ebéd, mint egy átlagos árú és minőségű másutt - viszont vegyszermentes, kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű alapanyagból készül, az kicsit másként hangzik, ugye?"
Érdemes elmerengeni, min is takarékoskodunk. Persze nem biztos, hogy egy-egy konyha pusztán a silány minőség árán tud jó árakat diktálni. Ugyanakkor szomorú, de nyilvánvaló, hogy nem kevés olyan család vagy település van, akiknél számít a gyermekenként napi két-háromszáz forintnyi pluszköltség... (A gyerekek étkeztetésében a költségeket a szülők és a település 50-50%-ban állják.) A bioétkeztetés mindenképp újhullám, az újhullámot pedig jellemzően fiatalok, de legalábbis frissek játsszák. Viszont egy standard közétkeztetési pályázat olyasmikre kérdez, mint a múltban/jelenben étkeztetett valahány fő referenciája, a működés kezdete, ilyesmi. De egy induló cég valószínűleg úgy tud majd referenciákat felmutatni, ha előbb megrendeléshez jut.
További hátráltató körülmény lehet egy település gyerekétkeztetésének életében, ha hosszú távú szerződés köti az ebet a karóhoz. Az EU-csatlakozás óta kötött szerződések legfeljebb öt évre szólhatnak, de a csatlakozás előtti köteleződések ennél jóval kiadósabb betevőt is biztosíthatnak - a szakácsnak. Ilyen szerződéssel a farzsebben egy konyha könnyen gondolhatja úgy, hogy nem kötelező kifogástalan kosztot tenni az asztalra. Hiszen a szerződések lejárat előtti felmondása különböző, jogszabályban és a szerződésben foglalt követelésekre jogosítja fel a sértett séfet.
A fenti kerékkötőkre kínál megoldást a Biogastro ötlete, miszerint a szülők választhassanak bio és nembio menü között. Első pillantásra a gordiuszi csomó átvágásának tűnik. Tetejébe a közbeszerzési pályázatot így partnerként írhatják a régi csumisok és a valamivel drágábban, de jobbat adók. A többszázas-ezres csuminak igen megerőltető külön biokonyhát nyitni, aki viszont kisebb nagyságrendben erre koncentrál, alvállalkozóként értékes opcióval gazdagítja a pályázatot.