Nem ajánlja a homoszexualitás felvállalását Richard Chamberlain

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az idén 75 éves Richard Chamberlain 2003-ban beszélt először a nagy nyilvánosság előtt homoszexualitásáról, azonban befutott pályatársait inkább óva inti a hasonló megnyilatkozásoktól.

Az 1960-as években futó Dr. Kildare és az 1983-as Tövismadarak című sorozatok sztárja a The Advocate című folyóiratnak adott interjújában mesélt arról, miként alakult a karrierje az elmúlt hét évben, illetve, hogy szerinte az amerikai közönség számára miért jelent még mindig problémát a filmvásznon, képernyőn feltűnő homoszexuális férfiak elfogadása. 

"Ez egy nagyon nehéz dolog. A kultúránkban még mindig jelen van egy nagy adag homofóbia. Ami persze szomorú, buta, szívtelen és erkölcstelen, de akkor is létezik" - mondta Chamberlain, aki jelenleg az ABC csatorna Testvérek (Brothers and Sisters) című sorozatában látható HIV-vírushordozó homoszexuálisként. 

"Az, hogy egy színésznek munkája van, valóságos csoda, mert sajnos a legtöbbjüknek nem akad, tehát egy sikeres színész részéről bolondság lenne azt mondani, hogy Ó, engem nem érdekel, ha mindenki tudja, hogy meleg vagyok, főleg akkor, ha egy befutott sztárról van szó. Szóval én inkább azt tanácsolom a sikeres színészeknek, hogy ne valljanak színt a nagyközönség előtt" - mondta a Broadway-veterán. 

Az elmúlt időkben javult a homoszexualitás megítélése és elfogadottsága, azonban Chamberlain szerint az emberek hozzáállása még korántsem változott meg eléggé - olvasható az interjúban. "Függetlenül a figyelemreméltó előrelépésektől, továbbra is veszélyesnek tartom, hogy ebben a rettentő érzékeny kulturális környezetben egy színész nyíltan beszéljen erről a témáról". 

Hasonló elveket vall az Álljon meg a nászmenet! sztárja, a ma már 51 esztendős Rupert Everett is, aki húsz évvel ezelőtt vállalta fel nyíltan homoszexualitását. "A helyzet az, hogy ebben az iparban sem régen nem lehetett, sem ma nem lehet melegként dolgozni, és ezt egy olyan, magát 25 éve homoszexuálisnak valló színész mondja, aki megpróbálta a brit, az amerikai, sőt még az olasz filmiparban is" - nyilatkozta még 2009-ben a brit színész. "Egy bizonyos ideig még kezelni tudja a dolgot az ember, aztán a bukás első szikráját látva egyszerűen búcsút intenek neked" - tette hozzá.