Fotók: Elárvult orangutánbébit nevelnek inkubátorban Budapesten

Fotók: Elárvult orangutánbébit nevelnek inkubátorban Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inkubátorba tették és mesterségesen nevelik a Fővárosi Állatkert munkatársai a legifjabb orangutánt. A kölyök szeptember 4-én született, az őt világra hozó Jambi azonban egy héttel később elpusztult.

Mesterségesen nevelik az inkubátorban fekvő, szeptember 4-én született orangutánbébit a Fővárosi Állatkert munkatársai, mivel anyja, Jambi a szülés után egy héttel elpusztult – olvasható az állatkert honlapján. A kicsi mesterséges nevelését már szeptember 10-én megkezdék, a hímnek bizonyult kölyök pillanatnyilag jól van, bár apróbb nehézségek folyamatosan adódnak.

©

Az állatgondozók és az állatorvosok most azon dolgoznak, hogy a kölyök állapotát tartósan stabilizálják, és meginduljon a kicsi megnyugtató ütemű súlygyarapodása. Ehhez a legteljesebb nyugalomra van szüksége, éppen ezért jelenleg az állatkerti munkatársak közül is csak azok láthatják, akiknek gondozóként vagy állatorvosként elengedhetetlen szerepük van az ellátásában. A kölyök rendesen eszik, az állatkert bizakodó.

©

Jambi, az elpusztult anyaállat 16 éves volt. A Chesteri Állatkertben született és 2007 márciusa óta volt az állatkert lakója. Az eltelt hét év során egyszer – 2010. április 4-én – már korábban is világra hozott egy egészséges és életerős kölyköt, Moirát. Az anyaállat pusztulásának oka jelenleg még nem pontosan ismert, a kórszövettani vizsgálatok eredményei későbbre várhatók. Annyit biztosan lehet tudni, hogy az állat már az ellést megelőző napokban kissé fáradtnak és étvágytalannak tűnt, ám ez ilyenkor nem számít ritkaságnak, tehát önmagában nem utalt nagyobb problémára. Az ellés után Jambi minden nehézség nélkül el is kezdte táplálni az újszülöttet, aggodalomra adott azonban okot, hogy az anyaállat továbbra is nagyon keveset, inkább csak rapszodikusan evett.

©

A tünetek bélhűdésre (paralitikus ileusz) utaltak, amely megakadályozta a béltartalom továbbjutását a vastagbélben. Az állatot intenzív terápia keretében két napon át igyekeztek megmenteni. Először bélmozgató, beöntések, gyomorszonda és manuális masszázs alkalmazására került sor, majd altatásban végzett műtéti beavatkozásra. A műtét során a vastagbélben megrekedt béltartalom nagy részét sikerült eltávolítani. Néhány órával a beavatkozás, illetve az állat ébredése után azonban állapota megint rosszabbodni kezdett, majd a keringés összeomlása miatt elpusztult.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orangutánokat kisebb-nagyobb szünetekkel, négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta a népszerű emberszabásúak rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Legutóbb 2010 áprilisában és decemberében születtek kis orangutánok.

A jelenlegi csapat összesen négy állatból áll. Chuij, a hamburgi születésű, 18 éves hím 2004 óta él Budapesten. Moira, a még növésben lévő nőstény Jambi és Chuij frigyéből született négy évvel ezelőtt. Jula és Lia pedig tavaly tavasszal érkeztek a Müncheni Állatkertből. A négy állatot jelenleg is láthatja a közönség. Az ötödik budapesti orangutánt, az inkubátorban cseperedő kölyök még nem látogatható.