szerző:
Baló György
Tetszett a cikk?

…három meccs, 1 pont: ez a Brit-szigetek csapatainak Eb-szereplése az angol-svéd előtt. Ezért vagy nem, a hathetes angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson arra biztatja játékosait, támadjanak „kegyetlenül” a svédek ellen pénteken. Azt egyelőre nem árulta el, hogyan és főleg, kivel?

©

Szóval az egyik kérdés az, játszatja-e Andy Carrollt? S ha igen, feltámadhat-e a Liverpool 35 millió (angol) fontos csatára úgy, ahogyan Fernando Torres, a Chelsea 50 milllió fontos csatára feltámadt az írek ellen? (Nem tilakozok, ha valaki azt állítja, Torres nem 15 millió fonttal ér többet Carrollnál.) Igaz, Torres mögött például egy Iniesta és egy Xavi játszik. Carroll mögött egy Gerrard. Akinek szintén fel kellene támadnia, mert ha formában van, ellenállhatatlan, s akár Carrollt is azzá teheti. Ez a meccs kinek-kinek fontosabb lett azzal, hogy az ukránok – valamennyire váratlanul – megverték a svédeket: a svédeknek mindenképpen pont kell, az egypontos angolok pedig már nem gondolhatják, hogy Ukrajna veszélytelen, s az utolsó meccset éppen ellenük játsszák. Azt az angol okoskodást, hogy „két döntetlen után majd (az első két meccsre eltiltott) Rooney-val kiegészülve megverjük az ukránokat” Andrij Sevcsenko két fejesgólja a svédek ellen legalább is megkérdőjelezi.

Hodgson kapitány azt is mondja, hogy nagy változtatásokat nem tervez a franciák elleni 1-1-es csapaton, amelyben hemzsegtek a védők. Ha mégis és ha feltámadókat keres, Carroll és Gerrard mellett itt van még egy liverpooli: a 20 millió fontért vásárolt Steard Downing, aki bizonyosan sokkal többre képes, mint amennyit a bajnokságban produkált.

Az Eb-vel a háttérben a Premier League a bajnoki szünetben is pörög, miközben a FIFA-ranglistán 6. angol válogatott Ukrajnában erőlködik. Olyannyira pörög, hogy a liga tévéközvetítési jogainak értékesítésével még azt sem várták meg, hogy legalább a legjobb 8 közé bejut-e Anglia. A liga globális üzlet. Egyelőre a belföldi jogokat adták el a következő három évre az eddiginél 71%-kal magasabb összegért, 3 m i l l i á r d fontért. Ez évi 363 milliárd forint. (120-szorosa a magyar bajnokság közvetítési jogaiért fizetendő 3 milliárd forintnak.)

Az edzők is pörögnek a ligában. Roberto di Matteo ideiglenes edzőként a londoni klubok első BL-jét nyerte a Chelsea-vel, majd szabadságra ment. Pihenve olvashatta, hogy a klub ki mindenkit szeretne edzőnek, majd most hirtelen bejelentették: két évre ő a Chelsea edzője.

Kifelé pörög viszont Harry Redknapp, a Tottenham most már csak volt edzője, akit kiszórtak. Érdekes történet: a tél végén a Tottenham 10 ponttal vezetett a biztos BL-indulást érő harmadik helyen az akkor negyedik Arsenal előtt. Következett az angol szövetségi kapitány-keresés, amelynek Redknapp egyértelmű esélyese volt. És maradt. De a befutó Roy Hodgson lett. Harry Redknapp annyira nem futott be, hogy a Tottenham összeomlott, negyedik lett, ez is BL-indulást ért volna, de balszerencséjére London másik oldalán di Matteo segédedző BL-t nyert a Chelsea-vel, ez automatikus indulás, a Tottenham ki-, le- és elmaradt. Redknapp munkát keres.

©

Talán trombitálhatna: az angol válogatottat biztató zenekar jó 4 és fél ezer kilométert utazott Donyeckig, ahol a stadionban az ukránok udvariasan fogadták a társaságot, de hangszereiket a meccs előtt elkobozták. Az angol futballdiplomácia nem maradt tétlen: az UEFA, a FIFA, az EU és az ENSZ bekapcsolásával elérték, hogy a svédek ellen az angol zenekar – fújhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen