szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Norvégia elleni mérkőzésekre készülve úgy ítéli meg, hogy siker a pótselejtezős pozíció, nem pedig büntetés a belfasti emberelőnyös döntetlenért. A magyar labdarúgásnak megvannak a maga hiányosságai, de meglátása szerint a csapat képes lehet több taktikai hadrendben is eredményesen játszani.

Bernd Storck szövetség kapitány az Origónak adott interjújában sikerként könyveli el a pótselejtezős helyet, nem is szeretne más csapatok eredményeivel foglalkozni, hogy miért nem jött össze a legjobb csoportharmadik pozíciója, ami egyenes kijutást jelentett volna. Úgy látja, hogy sikerült megoldani az átmenetet Dárdai Pál távozását követően, a játékosok nem érzékelték, hogy változások álltak volna be a csapatnál a magyar szakember után.

Az északírek elleni döntetlent mindezek mellett egy csapatszintű hibának tartja, rávilágítva arra, hogy az emberelőnyös helyzet ellenére a mérkőzés utolsó negyedórájában mindössze 33 százalékban birtokolta a magyar csapat a labdát, a bekapott egyenlítő gólnál már egyéni hibák sorozata kellett a végjátékban.

©

Az erőnlét így meghatározó lesz a norvégok ellen, azonban probléma, hogy a légiósokon és a Fradi játékosain kívül nincsenek információi a játékosok erőnlétéről, amit a magyar labdarúgás egyik fejleszteni való pontjaként emleget. A szövetséggel közösen szeretnének ezen változtatni, de a magyar élvonalbeli klubcsapatok közül mindössze három, azaz a negyedük jelezte, hogy nyitnának az innovációra.

"A mi célunk az kell, hogy legyen, hogy lerövidítsük a felesleges labdabirtoklási fázisokat, más szóval célratörően kell játszanunk, minden támadásunkból kihozva a maximumot" – mondta a kapitány. A legfontosabb, hogy a játékosok a mérkőzős végéhez közeledve is frissek maradjanak fejben, jó döntéseket hozhassanak, nem egyszerűen a kontrajáték szempontjából közelítette meg a problémát a kapitány. "Az első mérkőzésen a stabil védekezés a legfontosabb, és az, hogy ebből hogyan tudunk átmenni támadásba" – tette hozzá, kiegészítve, hogy a második mérkőzés várhatóan teljesen más légkört és játékot hoz.

Szó esett a magyar játékosok állapotáról is, így Király Gáborról is, aki a legutóbbi 7 kapura tartó lövésből 6-ot nem tudott hárítani – ennek ellenére élvezte Storck bizalmát, aki ragaszkodott ahhoz, hogy ne érzékeljenek gyökeres változást a játékosok. Juhász Roland sem játszhat sérülése miatt, ez a kapitány szerint bár fájó, de nem megoldhatatlan probléma. Dzsudzsák Balázst gyengélkedő válogatott és klubcsapatbeli teljesítménye miatt sok kritika éri, de Storck kiállt mellette, mondván "Balázs a csapatkapitányom, ez nagyon sokat jelent".

A csapat képes több különböző formációban is játszani, bár eddig a 4-4-1-1 dominált, ha kell, át tud állni a csapat 4-2-3-1 vagy 4-1-4-1 felállásra a kapitány szerint. A norvégok taktikáját is igyekszik felmérni, egyeztet a több norvégot is Berlinben játszató Dárdaival is, illetve a Norvégiában tapasztalatot szerzett szakemberekkel is. Minden döntés azonban az ő felelőssége, "a saját utamat járom" – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Olasz gazda vihette át a koronavírust Lodi megyébe

Olasz gazda vihette át a koronavírust Lodi megyébe

A szeméthegyek is megosztják az EU gazdag és szegény országait

A szeméthegyek is megosztják az EU gazdag és szegény országait

Ausztria nem engedi be a vonatokat Olaszországból a koronavírus miatt

Ausztria nem engedi be a vonatokat Olaszországból a koronavírus miatt