szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Norvégia elleni mérkőzésekre készülve úgy ítéli meg, hogy siker a pótselejtezős pozíció, nem pedig büntetés a belfasti emberelőnyös döntetlenért. A magyar labdarúgásnak megvannak a maga hiányosságai, de meglátása szerint a csapat képes lehet több taktikai hadrendben is eredményesen játszani.

Bernd Storck szövetség kapitány az Origónak adott interjújában sikerként könyveli el a pótselejtezős helyet, nem is szeretne más csapatok eredményeivel foglalkozni, hogy miért nem jött össze a legjobb csoportharmadik pozíciója, ami egyenes kijutást jelentett volna. Úgy látja, hogy sikerült megoldani az átmenetet Dárdai Pál távozását követően, a játékosok nem érzékelték, hogy változások álltak volna be a csapatnál a magyar szakember után.

Az északírek elleni döntetlent mindezek mellett egy csapatszintű hibának tartja, rávilágítva arra, hogy az emberelőnyös helyzet ellenére a mérkőzés utolsó negyedórájában mindössze 33 százalékban birtokolta a magyar csapat a labdát, a bekapott egyenlítő gólnál már egyéni hibák sorozata kellett a végjátékban.

©

Az erőnlét így meghatározó lesz a norvégok ellen, azonban probléma, hogy a légiósokon és a Fradi játékosain kívül nincsenek információi a játékosok erőnlétéről, amit a magyar labdarúgás egyik fejleszteni való pontjaként emleget. A szövetséggel közösen szeretnének ezen változtatni, de a magyar élvonalbeli klubcsapatok közül mindössze három, azaz a negyedük jelezte, hogy nyitnának az innovációra.

"A mi célunk az kell, hogy legyen, hogy lerövidítsük a felesleges labdabirtoklási fázisokat, más szóval célratörően kell játszanunk, minden támadásunkból kihozva a maximumot" – mondta a kapitány. A legfontosabb, hogy a játékosok a mérkőzős végéhez közeledve is frissek maradjanak fejben, jó döntéseket hozhassanak, nem egyszerűen a kontrajáték szempontjából közelítette meg a problémát a kapitány. "Az első mérkőzésen a stabil védekezés a legfontosabb, és az, hogy ebből hogyan tudunk átmenni támadásba" – tette hozzá, kiegészítve, hogy a második mérkőzés várhatóan teljesen más légkört és játékot hoz.

Szó esett a magyar játékosok állapotáról is, így Király Gáborról is, aki a legutóbbi 7 kapura tartó lövésből 6-ot nem tudott hárítani – ennek ellenére élvezte Storck bizalmát, aki ragaszkodott ahhoz, hogy ne érzékeljenek gyökeres változást a játékosok. Juhász Roland sem játszhat sérülése miatt, ez a kapitány szerint bár fájó, de nem megoldhatatlan probléma. Dzsudzsák Balázst gyengélkedő válogatott és klubcsapatbeli teljesítménye miatt sok kritika éri, de Storck kiállt mellette, mondván "Balázs a csapatkapitányom, ez nagyon sokat jelent".

A csapat képes több különböző formációban is játszani, bár eddig a 4-4-1-1 dominált, ha kell, át tud állni a csapat 4-2-3-1 vagy 4-1-4-1 felállásra a kapitány szerint. A norvégok taktikáját is igyekszik felmérni, egyeztet a több norvégot is Berlinben játszató Dárdaival is, illetve a Norvégiában tapasztalatot szerzett szakemberekkel is. Minden döntés azonban az ő felelőssége, "a saját utamat járom" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Húsvétra minden regisztrált magyarnak beadnák a védőoltás első adagját

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén