Bronzérmes a férfi vízilabda válogatott az EB-n

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akárcsak a nők versenyében a mieink, a magyar férfi vízilabda válogatott is a harmadik helyen végzett spanyolországi Európa-bajnokságon, miután a vasárnap esti bronzmérkőzésen egyetlen góllal, hosszabbításban nyert a horvátok legjobbjaival szemben.

Aranyérem az "újoncnak"
Montenegró-Szerbia 6-5
Montenegró férfi vízilabda-válogatottja nyerte a spanyolországi Európa-bajnokságot, miután a döntőben, hosszabbításban nyert a címvédő szerb csapat ellen. A montenegrói együttes, melyben öt olyan játékos szerepelt, akik még Szerbia színeiben nyertek világbajnokságot, története első Eb-szereplésén szerzett aranyérmet.
A csoportküzdelmekben már játszott egymással a két csapat. Akkor Kemény Dénes együttese 10–9-re nyert, és a találkozó után sokan úgy gondolták, a két csapat találkozik még egymással az Európa-bajnokságon – akár a döntőben is. Végül a bronzcsatában kerültek ismét össze, s ismét a magyarok nyertek, ezúttal 15–14-re.

A találkozó első kiemelendő momentumaként emberelőnyből Teo Dogas vette be a sérült Szécsi Zoltánt helyettesítő Nagy Viktor kapuját (0-1), az ellenakció végén Varga Tamás szép mozdulattal egyenlített (1-1). A kölcsönösen rontott helyzetek közepette a meccs váratlan fejleményeként az azeri bíró beleesett a vízbe, a derültséget keltő eset után a jogosan a medencében tartózkodók közül a magyarok örülhettek, mivel Biros büntetőből betalált (2-1). És ugyanígy cselekedett egyetlen másodperccel az első szünet előtt Varga Dénes is ügyes megúszás után (3-1).
    
A második negyedben 4-1-re alakult a magyar vezetés, miután az újabb ötméterest Hosnyánszky Norbert biztos kézzel értékesítette. Fórból azonban Maro Jokovic hamar szépített, ám Kis Gábor még gyorsabban válaszolt (5-2). Megnyugodni azonban nem lehetett, mert Aljosa Kunac nagy gólt vágott Nagynak (5-3). Sőt, egy támadási hibát kihasználva a megúszó Pavo Markovic is (5-4), és a "működési zavarok" további következményeként Miho Boskovic még a nagyszünet előtt kiegyenlített (5-5).
    
Varga Dániel nagyszerű labdaszerzésével indult a harmadik nyolc perc, s a támadás végén Kis másodszor is mattolta a horvát kapust (6-5). Majd ezt cselekedte Varga Dénes is, aki védőjét lerázva volt másodszor is eredményes (7-5). Samir Barac büntetőből zárkóztatta a riválist (7-6), de az ifjabb Varga harmadszorra is villant, mi több: Varga Dániel-Hosnyánszky összjáték végén utóbbi bombázta be a kilencedik magyar gólt (9-6). Hogy ne csökkenjen a feszültség, Sandro Sukno után Igor Hinic is emberelőnyből szépített, Zdeslav Vrdoljak pedig ötméteresből egalizált (9-9). És sajnos Hosnyánszky védhetetlen löketére is jött felelet a túloldalról Barac révén (10-10).
    
Az utolsó nyolc perc Biros fórból szerzett góljával rajtolt, Boskovic egyenlített, s ami rosszabb: Mile Smodlaka első találatával visszakerült a vezetés a horvátokhoz (11-12). A hátrányt büntetőből Kiss Gergely tüntette el, de csak Dogas előnygóljáig (12-13). Két perc se volt már vissza, amikor Biros húzásból egyenlített (13-13). Elképesztő izgalmak közepette a délszlávok elrontották az emberelőnyüket, 20 másodperce maradt a magyar csapatnak, de semmi sem lett a dologból, következett a hosszabbítás.
    
Az első három percben Barac talált be (13-14), a másodikban előbb Madaras Norbert, majd 3 másodperccel a dudaszó előtt a Molnár Tamás lövése után kipattant labdát - negyedik gólját szerezve - Varga Dénes (14-14) pöckölte be a hálóba: 15-14, győzött és harmadik Magyarország!         
    
Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Értékes érem ez, különösen egy olyan meccsen, ahol húsz felett volt a velünk szemben megítélt súlyos hibák száma. Ezzel együtt nem volt részrehajó a bíráskodás, csak nagyon sok faultot fújtak mindkét oldalon. Nálunk sérülés miatt két fontos játékos, Szécsi és Benedek hiányzott, s mai formánkat tekintve nem voltunk jobbak, mint a horvátok, tán pszichikailag igen."