23 évig hazudott a rendőrség a hillsborough-i áldozatok rokonainak

23 évig hazudott a rendőrség a hillsborough-i áldozatok rokonainak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit labdarúgás legsötétebb napjának, a 96 szurkoló halálát követelő Liverpool-Nottingham Forest FA-kupamérkőzésnek eddig eltitkolt részleteire derült fény. 1989. április 15-e óta hazudott a rendőrség a közvéleménynek.

Virágok borították a gyepet
©

Több, mint huszonhárom esztendeje történt a Hillsborough-tragédia, amely 96 ember halálát okozta. Ez a majd' negyed évszázad kellett ahhoz, hogy az információk birtokában végre kiálljon valaki az emberek elé, és elismerje, hogy nem a szurkolók hibáztak.

A tegnapi napon ez történt. A britek miniszterelnöke, David Cameron személyesen kért elnézést azoktól a családoktól, akik érintettek a tragédiában.

A szörnyű eset részleteinek felderítésére alakult meg a Hillsborough Family Support Group, vagyis a tragédiában érintett családokat támogató csoport, akik nem hittek benne, hogy a szurkolók a felelősek a tragédiáért. A csoport több tagjának rokona is az áldozatok között volt, ezért alakultak meg és küzdöttek évtizedekig az igazukért, akiknek a legfájóbb érzés az lehet, hogy nyilvánosságra hozták, hogy akár 41 személy is túlélhette volna ezt a szörnyűséget, ha az arra felhatalmazott személyek megfelelő időben cselekednek. A rendőri mulasztás után raádásul felmentették magukat a hatóság emberei, mondván ittas, randalírozó emberek csődülete volt ott Sheffieldben.

Tragikus pillanatok
©

Kiderült, hogy a hatóság nem volt kellőképpen felkészülve arra, hogy ekkora tömeget kell majd koordinálnia. Nem is sikerült nekik, beengedték az embereket, ezt követően kiderült, hogy a a szurkolók száma meghaladja a stadion befogadóképességét, mégsem tettek semmit. Emberek tucatjai haltak bele abba, hogy felpréselődtek a kerítésekre, mialatt a rendőrök a felsőbb utasításra vártak a pálya szélén, hogy megnyithassák a kapukat. Mire megkapták, már késő volt. Több száz szurkoló sebesült meg, közülük 96-an még szerencsétlenebbül jártak. Többet nem szurkolhattak imádott csapatuknak.

David Cameron tegnapi beszédében egyértelműen tisztázta a szurkolói felelősséget. Az elhangzottak alapján pontokba szedtük a legfontosabb részeket:
- a Liverpool szurkolók nem tehetők felelőssé a tragédiáért,
- a tömeg biztonsága veszélyeztetett volt minden szinten,
- a stadion nem felelt meg az előírásoknak, a hiányosságok ismertek voltak.
- a forgóajtók alkalmatlanok voltak,
- a stadion befogadóképességét jócskán túlbecsülték,
- 164 rendőrségi jelentést megváltoztattak annak érdekében, hogy a szurkolókat okolhassák a történtekért.

A fentiekből egyértelműen kiolvasható, hogy a brit történelem egyik legborzasztóbb cselekménysorozata fűződött és fűződik az ország által sok esetben magasztalt rendőrség nevéhez. Sajnos az események tisztázása sem hozza már vissza azt a 96 embert, aki életét vesztette a tragédiában, de a gyászoló rokonoknak egyfajta elégtétel és megnyugvás lehet, hogy huszonhárom év kitartó nyomozás végén fény derült az igazságra.

Drámai képsorok a huszonhárom évvel ezelőtti mérkőzésről: