Meghalt Sándor Csikar

Meghalt Sándor Csikar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elhunyt Sándor Károly, az MTK legendás focistája – közölte az MLSZ.

Életének 86. évében hosszú betegség után szerda délelőtt elhunyt az 1950-60-as évek egyik legnagyobb játékos-egyénisége, Sándor Károly – közölte a Magyar Labdarúgók Szövetsége a családtól származó értesülésre hivatkozva.

Sándor Károly az MTK futballistája volt, 379 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, melyeken 182 gólt lőtt, háromszor szerzett bajnoki címet, egyszer kupát, és 1964-ben KEK-döntőt játszott. Kétszeres KK-győztes volt, szerepelt az Európa-válogatottban, két esztendőben is szavazatokat kapott az Aranylabda-ankéton.

©

A magyar válogatottban, annak legsikeresebb időszakában, 1949 és 1964 között 75 mérkőzésen 27 gólt szerzett úgy, hogy hosszabb ideig Budai László mellett csak a második számú jobbszélsőnek számított, és ilyen módon kihagyta az olimpiai bajnokságot (1952, Helsinki), a londoni Évszázad mérkőzését (1953, a kispadon kapott helyet), illetve az 1954-es vb-döntőt is. Ugyanakkor szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon is.

A jobbszélső legendás játéktudására, sporttörténeti jelentőségére jellemző, hogy beceneve alapján a mai napig „Csikar-szögről” beszélnek, amikor az alapvonalhoz közelről leadott lövés után születik meg a gól.

2001 óta az MTK utánpótlás akadémiája az ő nevét viseli. Sándor Károlyt a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MTK saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.