Tusup: "A legfontosabb feladatom, hogy Katinka ne álljon a saját útjába"

Tusup: "A legfontosabb feladatom, hogy Katinka ne álljon a saját útjába"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Horn Andrea (Rio de Janeiro)

Hosszú Katinka Londonban saját magát gáncsolta el, de még Rióból is éhesen fog távozni, mert utál veszíteni – mondja Shane Tusup, aki a medence szélén tombolva legalább akkora hírnevet szerzett Rióban, mint felesége. Az edző szerint az olimpián sikerre vitt módszerükből és az ősszel beindított úszóiskolájukból sok jó sülhet ki, és nem feltétlenül csak a sportban. Shane Tusup Rióban nyilatkozott terveiről.

hvg.hu: Négy éve Hosszú Katinka nagyon csalódottan utazott haza az olimpiáról. Most pedig arról beszélt, feltüzelte, hogy 200 háton "csak" ezüstérmet tudott nyerni. Össze lehet hasonlítani az akkori és a mostani lelkiállapotát?

Shane Tusup: London bukás volt. Az ezüstöt most egyáltalán nem így értékeli, ez egy hatalmas siker. Én még azzal is viccelődtem, hogy ez valójában arany, hiszen az úszóversenyek hetedik napján nyerte, akkorra már leúszott tizenhárom kemény futamot. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az olimpia. Amit beleadott, az bármikor máskor elég lett volna a győzelemhez, most nem sikerült megnyerni az aranyat. 6 századdal maradt le. Ez teljesen rendben van. Pláne, ha azt vesszük, hogy egyéniben eddig összesen három úszónak sikerült négy aranyat nyernie az olimpiák történetében. És így is ő volt a legeredményesebb úszó egyéniben a riói játékokon.

Hosszú Katinka és Shane Tusup Rióban augusztus 3-án, két nappal az olimpia kezdete előtt.
©

Talán jobb is, hogy ez történt. Ha meglett volna a negyedik arany, talán lazítana egy kicsit, talán több szabadnapot venne ki, vagy nem figyelne annyira a táplálkozására.

De az, hogy ezüstöt nyert, és olyasvalakitől kapott ki, akitől nem akart, arra fogja emlékeztetni, hogy ez bármikor megtörténhet. Meg hogy mennyire szeret nyerni, és mennyire utál veszíteni – még akkor is, ha a második helyért olimpiai ezüst jár.

Hosszú Katinka: Ennyi volt bennem

A háromszoros olimpiai bajnok minden erejét kiadva még egy ezüstérmet is nyert Rióban, ezzel bizonyítva, hogy az út, amelyet férjével és edzőjével járnak, jó.

Vagyis továbbra is ugyanúgy kell koncentrálnia és dolgoznia, mint eddig. Rio előtt úgy éreztük, hogy egyetlen érem is hatalmas teljesítmény lenne, egy bronz is aranyat ért volna számunkra. Szóval hatalmas lelki változást jelent innen eljutni oda, hogy a három arany után azt mondjuk egy ezüstre, hogy a francba, vesztettünk. Katinka egyre többet akar elérni, de lépésről lépésre, évről évre haladunk. Jövőre jön a budapesti vb, a rákövetkező évben az Eb, és csináljuk a világkupát is.

hvg.hu: Hogyan áll össze a programjuk, mennyire csapatmunka a kidolgozása?

 S. T.: Társak vagyunk minden értelemben. Ha azt nézzük, mi az én legfontosabb feladatom a program összeállításában, akkor az, hogy biztosítsam: ne álljon a saját útjába. Mert Londonban ez történt.

Fantasztikus sportoló, már 2012-ben megvolt a lehetősége a győzelemre vagy legalább az éremszerzésre, de ő maga gáncsolta el saját magát.

Mostanra ez változott meg: élvezi a versenyeket. Nálunk ez úgy működik, hogy mindenki egyért, egy mindenkiért. Én azért vagyok mellette, hogy a kijelölt cél eléréséért – legyen az olimpiai arany, világrekord vagy bármi más – mindenben segítsem. Most is így volt, Rióval.

Az aranyak nem az enyémek, ő nyerte őket, de az egész csapatmunka volt. Én nem tűzök ki edzői célokat, nem mondom, hogy márpedig hét aranyat akarok nyerni, vagy ragaszkodom ahhoz, hogy minden éremhez én segítsem hozzá. Ha vissza akar vonulni, ha mással akar edzeni, rendben. De ha tovább szeretne menni, támogatom.

Hosszú Katinkát feltüzelte, hogy olyantól kapott ki, akitől nem akart
©

Ugyanúgy, ahogy a vállalkozásunkban, vagy bármiben, amit együtt csinálunk. Egy a célunk, azonos a hozzáállásunk, de mivel ketten vagyunk, ugyanazokat a dolgokat két oldalról is meg tudjuk vizsgálni. Az úszásban például össze tudjuk adni az edzői és a sportolói szempontot, így fejlődhet a technikája. Olyan, mintha egy kirakóst pakolnánk össze. Négy évbe telt, hogy sikerüljön összeállítanunk, és épp a megfelelő pillanatra.

hvg.hu: Változtatnak a győztes felálláson?

S. T.: Már most tudom, hogy néhány dolgon módosítanék. Minden évben változtatunk egy kicsit, Katinka pedig nagyon bátor, hogy vállalja ezeket. Néhány dolog, amit újabban csinálunk, még nem illeszkedik tökéletesen a kirakósba, mindketten tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, bár ő sokkal gyorsabban képes beépíteni ezeket az úszásába, mint mások. Ha úgy érezzük, végeztünk, majd leülünk, és megbeszéljük, hogy mi működik, és mi nem.

hvg.hu: Az a program, amit kidolgoztak, más úszóknál is eredményes lehet?

S. T.: Még sosem próbáltam másokkal, így nem tudom biztosra mondani, de azt hiszem, maga a megközelítés működhet. Ennek lényege, hogy

minden úszónak egyéni programot kell kidolgozni. Én nem hiszek abban, hogy van egy módszer, ami mindenkinél működik.

Annak ellenére sem, hogy nyilvánvalóan így is lehet sikereket elérni. Mi mást gondolunk, szerintünk a programot, legalábbis amennyire lehet, a sportolóra kell szabni, hiszen nem vagyunk egyformák.

Shane Tusup a női 400 méteres vegyes döntőjében
©

Azt gondolom, ez a szemlélet sokkal több sikert is hozhat, mert a gyerekek korábban kezdhetik az úszást, és hosszabbra nyúlhat a karrierük. Lehetséges, hogy egy részük nem jut majd ki a vb-re vagy olimpiára, de talán bejut egy jó külföldi egyetemre, ahonnan rengeteg tapasztalattal tér vissza Magyarországra, amit majd ott kamatoztathat. Iszonyú sok jó sülhet ki ebből, nem csak feltétlenül sportsiker.

Ha megkezdődik a folyamat, talán egyre többen látják majd, hogy bár nem mindenkiből lesz olimpiai bajnok, azok sem bukott sportolók, akiknek ez nem sikerül. Ők másképpen sikeresek. Így kisebb lesz a lemorzsolódás, és több a sikerélmény.

Hosszú Katinka úszósulit nyit, és átigazol magához

Az olimpiai szerepléstől és a további versenyzéstől függetlenül úszóiskolát és klubot nyit Iron Aquatics néven Hosszú Katinka, és oda is igazol a Vasasból. Ezt maga a sportoló jelentette be kedden.

hvg.hu: Katinka neve hatalmas vonzerő, de mit gondol, hányan jelentkeznek majd önökhöz?

S. T.: Amióta bejelentettük az indulását, nem foglalkoztam a klub ügyeivel, azóta csak az olimpiára összpontosítottunk, így nem tudom pontosan, hogyan állnak a dolgok. Már megvan az az edző, aki a szakmai munkáért felel majd (Darren Ward, a kanadai úszóválogatottat a riói játékokon segítő edző – a szerk.), és én már azt is sikerként fogom értékelni, ha lesz egy gyerek, akinek segítünk elérni a céljait.

Mivel mindent az alapoktól kezdünk, szükségünk lesz egy kis időre, hogy a leendő kollégákat megismertessük az elképzeléseinkkel, a hozzáállásunkkal, átadjuk nekik a tapasztalatainkat.

hvg.hu: Mivel töltik az olimpiából hátralévő időt?

S. T.: Katinkának vissza kell rázódnia az edzésekbe, nem lehet azonnal fejest ugrani a munkába. Az olimpiai faluban jó lehetőségek vannak erre. Elég menő besétálni az edzőterembe, és ennyi olimpikonnal találkozni. A légkör emlékezteti az embert arra, hogy a kemény munka kifizetődik, és hogy mit ért el. Emellett szeretnénk kicsit megismerni Riót, és a lehető legtöbb versenyt, meccset megnézni. Főleg kosárlabdát, hiszen nagy rajongói vagyunk.

Nekünk Spárta kell? A magyar úszósport Rio után

Az ammani egyetem kutatócsoportja tanulmányt tett közzé a jordániai gyerekmunkáról. Az elmúlt tíz év alatt megnégyszereződött azoknak az 5-16 éves gyerekeknek száma, akik nem iskolába járnak, hanem dolgozni. És különösen megugrott a munkára kényszerülő szíriai menekült gyermekek száma.

Hozzászólások