A 21 éves Rasovszky Kristóf lett az év úszója

A 21 éves Rasovszky Kristóf lett az év úszója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Swimming World Magazine a nyíltvízi úszók kategóriájában az idén őt tartotta a legjobbnak, nem is véletlenül.

A világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World minden év novemberében a nyíltvízi úszásnak szenteli aktuális kiadását, és ebben jelentik be, hogy a lap kit választott az év legjobbjának. 2018-ban a férfiak között a magyar Rasovszky Kristóf nyerte el ezt a címet, aki az idei nyári Európa-bajnokságon nyújtott történelmi teljesítményével érdemelte ki az elismerést, míg a nők között a hasonlóan eredményes holland Sharon van Rouwendaal kapta a díjat.

A Swimming World Magazine 1964 óta választja meg az év úszóját, míg 2004 óta a nyíltvízi szakágban is megnevezik a legjobbakat. Ezidáig egy magyar, Risztov Éva érdemelte ki ezt az elismerést még 2012-es londoni sikere után, most pedig Rasovszky Kristóf révén újabb magyar név került fel a győztesek listájára.

"A mindössze 21 esztendős magyar úszó mindössze egy évvel azután, hogy bemutatkozott az első komolyabb felnőtt világversenyén, a tavalyi FINA Világbajnokságon, fantasztikus fejlődésről tett tanúbizonyságot, és valósággal letarolta az év legrangosabb versenyét, az Európa-bajnokságot" – írja a lap, amely interjút is közöl a magyar kiválósággal.

Rasovszky Kristóf – aki az Európa-bajnokságok történetében első férfiversenyzőként mindhárom egyéni számban érmes lett, győzött 5 és 25 kilométeren, és milliméterekkel lemaradva lett ezüstérmes 10km-en – az interjúban azt mondta, bár titkon úgy indult el az Európa-bajnokságra, hogy három érmet szeretne nyerni, de arra nem gondolt, hogy ez majdnem három arany lesz.

A nagy visszhangot kiváltó 10km-es befutóra – melynek során érezhetően előbb haladt át a képzeletbeli célvonalon, de a panelt, mint utóbb kiderült, 0.4 másodperccel később érintette meg a holland Ferry Weertmannél – így emlékezett vissza: "A 10km-en teljesen rutintalanul értem be, láttam, hogy Ferry jön fel és gyorsabb nálam, de megmaradt egy kis előnyöm a cél előtt, viszont a hátrébb lévő kezemmel csaptam fel a táblára, meg sem próbáltam előre nyúlni, így Ferry, aki pont ezt csinálta, egy kicsivel előbb érintette meg a panelt. Az egyetlen, amit megtanultam, hogy mindig meg kell próbálnom bal kézzel előre becsapni."

Céljaival kapcsolatban Rasovszky Kristóf egyértelműen fogalmazott: a világbajnokságon és az olimpián is érmet akar nyerni.

A Swimming World Magazine a medencés úszók között olyan magyar kiválóságokat is választott már az év úszójának, mint a háromszor (1991, 1992, 1996) az év legjobbjának választott Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás (1987, 1991) és Güttler Károly (1993).

Hozzászólások