Megszűnik a Red Bull Air Race

Megszűnik a Red Bull Air Race

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei, Zamárdiba vitt versenyt is megtartják még, de aztán ennyi volt a zúgásból, berregésből – élt 16 évet.

Végleg véget ér a Red Bull Air Race, a Red Bull ugyanis úgy döntött, a 2019-es szezon után nem folytatja a repülős világbajnokságot, nem lesz több futam sem. Azonban az idei bajnokság három, már lekötött programját még megtartják, így a júliusi, Zamárdiban esedékest is - írja az Index a hivatalos közleményre hivatkozva. A verseny honlapján még nem tették közzé a döntést.

A Red Bull Air Race 2003-ban indult, világszerte több mint 90 futamot élt meg, de szervezők szerint a "kimagasló színvolú sportélmény" ellenére az esemény nem vonzott annyi érdeklődőt, mint a cég más programjai. A bejelentés köszönetnyilvánítással zárul, amiben a versenyt befogadó városokat is említik.

Magyarországon 12 Red Bull Air Race-t tartottak a verseny 16 évig tartó karrierje során, ezeket kivétel nélkül Budapesten rendezték meg. Tarlós István főpolgármester már a tavalyi eseménykor azt mondta: sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy "akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni". Jelezte, magához fogja vonni a jövőben a kérdést, "és ez ilyen formában nem történhet meg többet".

A szervező cég akkor úgy reagált, jövőre is megtartják a budapesti világbajnoki futamot, de ha nem maradhat a belvárosi helyszín, a rendezvény értelmét veszti.

A főpolgármester az idei versenyt már nem engedte megtartani, mint mondta, "a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a Főváros nem tudja az engedélyeket kiadni" az eseményre. A Red Bull Air Race ezután új állomást keresett magának, időközben azonban Keszthely alpolgármestere ajánlotta városát és környékét a verseny balatoni helyszínéül, Hévíz és az általa üzemeltetett sármelléki Hévíz-Balaton Airport pedig háttérbázisként vállalta a támogatást, ha a szervezők a nyugat-balatoni térségbe vinnék a rendezvényt. Nem sokkal később Zamárdi is bejelentkezett, és végül ott is lett lesz megtartva július 13-14-én.

Az orosz és a japán futam szintén lemegy, előbbit júniusban, utóbbit pedig szeptemberben tartják.

Hozzászólások