A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügy előzménye egy német dokumentumfilm, melyben nagyon súlyos vádakat fogalmaztak meg Aján Tamással és az IWF-el szemben.

Kilencven napra felfüggesztette Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnökét a szövetség végrehajtó bizottsága – írja az MTI az olimpiai sportágakra szakosodott Insidethegames beszámolója alapján.

A weboldal emlékeztetett, hogy a 81 éves sportdiplomata, aki 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, ötödik ciklusát tölti, ennek jövő májusi lejárta után nem kíván újraindulni a posztért. Az Insidethegames kitért arra is, hogy Aján vita nélkül elfogadta a döntést, áprilisig a szervezet női alelnöke, Ursula Papandrea viszi majd az ügyeket. A Nemzeti Sport azt írja, hogy Papandrea a reformok híve, aki úgy véli, a kitört botrány jótékony következménye, hogy végre feltárhatják az IWF irányításának visszásságait, és orvosolhatják a hiányosságokat.

Aján Tamás magával ránthatja a magyar doppingellenőröket

Az ARD német közszolgálati csatorna Nemzetközi Súlyemelő-szövetségről szóló riportja súlyos vádat fogalmazott meg a Magyar Antidopping Csoporttal szemben is, a kölni doppinglabor pedig DNS-vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy a magyar ellenőröknek manipulált mintákat adtak le a később doppingoláson ért versenyzők. Tiszeker Ágnes, a cég igazgatója tagadta a vádakat, azt viszont nehéz cáfolni, hogy a doppingellenőrzés világszerte kitett a korrupciós kockázatoknak.

Mindeközben vizsgálat kísérli meg tisztázni az ARD január 5-én bemutatott dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat. A német közszolgálati televíziós csatorna arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS), angol rövidítéssel a HUNADO-t bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, de ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan. A vádakat a MACS és Aján Tamás is visszautasította, utóbbi azt nyilatkozta, hogy "egyéni érdekek állnak a támadások mögött".

Az ARD-riport a hvg.hu és a hvg360 által közölt leiratából derült ki, hogy Aján 2009-ben a titkos számlák után érdeklődő auditoroknak arról beszélt egy titokban rögzített hangfelvételen, hogy "nincs szükség porkavarásra".

Hozzászólások