szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség volt elnöke továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.

Elfogadja Aján Tamás elnök lemondását a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) végrehajtó bizottsága – ezzel a címmel került ki a magyar sportvezető távozásáról szóló hír szerdán a budapesti székhelyű szervezet honlapjára. Aján csütörtökön interjút adott a Kossuth rádiónak, amit azzal kezdett:

Először is hadd korrigáljak egy dolgot: nem lemondtam, hanem visszaléptem."

Mielőtt megjelent volna Aján "visszalépésének" híre, a Nemzeti Sportban már megszellőztette, hogy "kész csendben visszavonulni", jelezte azonban, hogy vannak feltételei. Ezeket – közölte a rádióinterjúban – elfogadta az IWF elnöksége.

A döntés hátterében a 81 éves sportdiplomata szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson, még 2017-ben jelezte, többé nem indul újra a posztért. A szövetség alapszabálya ugyanis azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

Azt, hogy nem indul újra a posztért, Aján megerősítette azután, hogy a Titkos dopping – az emelők ura címmel a német ARD tévécsatornán levetítettek egy riportfilmet, amelyben a megszólalók egyebek mellett sikkasztással, korrupcióval, okirat-hamisítással és a doppingolás elfedésével vádolták. Akkor arról beszélt: "Az én életemet, ötvenéves munkámat ez a film totálisan tönkretette. Ahogy beállítottak ebben, az rettenetes."

A feltételei közül most kettőt nevezett meg Aján. Az egyik az volt, hogy a szövetség apparátusa az év végéig maradhasson és dolgozhasson tovább, másrészt nem szeretett volna tiszteletbeli elnök lenni, amiből több is van az IWF-nél. Ő a sportág tiszteletbeli nagykövete lesz, a cím segítségével pedig el tud majd menni minden olyan versenyre, amelyre szeretne.

Az interjúban beszélt a szövetségnél töltött évekről, arról, hogy 1970-től 1976-ig IWF-alelnök volt, 1976-tól 2000-ig főtitkár, majd egészen mostanáig elnök. Úgy érzi, már alelnökként is tudott tenni a sportágért, amely a 70-es években a "padlón volt", ám később stabil olimpiai sportággá vált.

"Amit nem kívánok letagadni, hogy a legnagyobb kihívás a doppingellenes harcban volt, mert a világnak egy bizonyos részében majdhogynem a felkészülés kötelező részévé tették, hogy doppingszert használjanak, elsősorban anabolikus szteroidokat. Egészen a mai napig küzdök és küzdöttem ellene" – jelentette ki a volt elnök. Megemlítette azt is, hogy szerencsére a doppingellenes harcban nagy előrelépés történt a világban, és az IWF volt az első, amely olimpián nem engedett elindulni országokat a doppingesetek miatt. Mint mondta, Rióban négy ilyen volt és Tokióba is három-négy nemzet nem utazhat majd el.

Az elnökségen belüli feszültségeket és az őt ért kritikákat – elmondása szerint – az elmúlt években éppen az okozta, hogy a vezetőtestületben hat tag is van, akik olyan országokat képviselnek, ahol nagyon sok a pozitív doppingeset, márpedig nekik nagyon nehéz volt megmagyarázni, hogy miért erőltette olyan szabályok végigvitelét, amelyekkel felfüggeszthetnek országokat a dopping miatt.

A feszültségek ellenére ugyanakkor az elnökség egyhangúlag fogadta el Aján feltételeit, nem volt vita róluk.

Teljesen csendben, nyugodtan visszavonulok, emelt fővel távozom"

– jegyezte meg Aján, aki elmondása szerint már szerda éjszaka rengeteg támogató hangvételű, köszönetnyilvánító levelet kapott, mások mellett nemzeti szövetségi elnököktől.

Azt is elmondta, hogy visszavonulása ellenére továbbra is áll a vizsgálat elé, amelyet ő kezdeményezett a német ARD televízió januári műsorát követően. Az adásban személyesen őt vádolták meg pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a tudtával folyik rendszerszintű doppingolás a súlyemelésben.

Aján emlékeztetett, hogy a jelenlegi megbízott elnök, Ursula Papandrea egy kanadai céget – az állami jóváhagyással, rendszerszinten zajló orosz doppingügyeket is felderítő jogászprofesszor, Richard McLaren csapatát – kért fel a vizsgálatra. Ennek munkatársai a sportvezető megfogalmazása szerint megszállták az IWF budapesti irodáját, mindent lefoglaltak, az adatokat lementették és június 19-ig kell jelentést készíteniük. Aján szerint az egymillió dollárért megbízott cég "valamilyen eredményt" biztosan fog produkálni, ő pedig kíváncsian várja azt.

Aján Tamást egyelőre nem engedik vissza a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség élére

Két hónappal meghosszabbították a felfüggesztését, amely eredetileg 90 napig tartott volna.

Az ARD riportjának állításait most is tagadta. Hangsúlyozta, hogy a német szövetség elnökének nyilatkozata váltotta ki a vádakat, akinek nem lehettek információi a pénzügyekről, mert nem volt tagja az elnökségnek.

A magyar sportvezető a riportban azt is elmondta, úgy érzi, a megbízott elnök, az amerikai Papandrea maga alá akarja gyűrni az IWF-et, ugyanakkor a korábbi feszültségeket rendezték egymás között, összhangba kerültek egymással és békével válnak el.

Aján a jövőre vonatkozó terveiről is beszélt. Elmondta, hogy nem szeretne teljesen leállni, és már két nemzetközi szervezet meg is kereste egy-egy ajánlattal, emellett pedig külön háláját fejezte ki Kulcsár Krisztiánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, aki felajánlotta neki, hogy továbbra is dolgozzon a MOB-ban.

"Jelenleg a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként tevékenykedek, de őszintén elmondom, hogy eddig kevés időm volt erre. A jövőben talán több időt tudok fordítani az akadémia munkájára" – nyilatkozta Aján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja