Megvált Petry Zsolttól a Hertha BSC a Magyar Nemzetben megjelent interjúja után

Megvált Petry Zsolttól a Hertha BSC a Magyar Nemzetben megjelent interjúja után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klub arra hivatkozva küldte el Dárdai Pál vezetőedző munkatársát, hogy a lapnak tett nyilatkozata nem felelt meg az általuk vallott értékeknek.

Azonnali hatállyal elbocsátotta Petry Zsolt kapusedzőt a labdarúgó Bundesligában érdekelt Hertha BSC, miután a magyar szakemberrel a klub tudta nélkül interjú jelent meg a Magyar Nemzetben. A Hertha közleményében jelezte, hogy elkötelezett a sokszínűség és a tolerancia mellett, fontosnak tartja ezeket az értékeket, amelyek azonban nem mutatkoztak meg Petry szavaiban, amelyeket a klub munkavállalójaként, nyilvánosan tett.

„Petry Zsolt munkáját a Herthánál eltöltött évei alatt mindig is nagyra becsültük. Mindig is nyitottnak, toleránsnak és segítőkésznek ismertük. Sosem nyilvánult meg homofób vagy xenofób módon. Mégis,

azzal együtt, hogy a fordításnál megváltozhattak a kijelentéseinek árnyalatai, illetve hogy bizonyos állításait kihagyták az interjúból anélkül, hogy egyeztettek volna vele, Petry szavai mégsem vágnak egybe a Hertha által vallott értékekkel

– idézte a közlemény a klub vezérigazgatóját.

Carsten Schmidt végül köszönetet mondott a kapusedzőnek, és minden jót kívánt neki a jövőre.

A közlemény Petryt is idézte, aki hangsúlyozta: sem nem homofób, sem nem idegengyűlölő. „Sajnálom, amit a bevándorlási politikáról mondtam, és szeretnék bocsánatot kérni minden menedékkérőtől, akit megbántottak a szavaim” – mondta a tréner.

Ahogy korábban megírtuk, Petryvel hétfő reggel jelent meg interjú a Magyar Nemzetben, amelyben arról beszélt: nem érti, miért állt ki Gulácsi Péter, a magyar futballválogatott és az RB Leipzig kapusa a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett.

Az interjúnak a lap honlapján olvasható változata szerint Petry arról is beszélt, hogy a nemzeti oldallal szimpatizál, és úgy fogalmazott: „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

Később a Telex figyelt fel a dpa német hírügynökségnek arra a hírére, amely szerint a közösségi médiában sokan kritizálták Petry szavait, és arra szólították fel a Hertha sportigazgatóját, Arne Friedrichet, hogy reagáljon.

A Magyar Nemzet honlapján még aznap este újabb hír jelent meg Petry Zsolt tiszteletben tartja a másképp gondolkodók véleményét címmel. E szerint a kapusedző azzal a kéréssel fordult a lap szerkesztőségéhez, „hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból”.

Azt is közölte Petry, hogy maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét, valamint leszögezte, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra.