szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dél-Oregoni Egyetem professzora a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvében talált festmények alapján következtet arra, hogyan változott a klíma abban az időben, amikor még nem vezettek nyilvántartást a hőmérsékleti viszonyokról. A történelmi festmények segítségével bepillantást kapunk az évszázadok során változó hőmérsékleti viszonyokba.

A klimatológusok boldogan vizsgálnák át az évszázadokkal ezelőtt rögzített hőmérsékleti adatokat, de sajnos ezekről nem vezettek nyilvántartást anno.

Greg Jones, a Dél-Oregoni Egyetem professzora egyedülálló ötlettel állt elő a probléma megoldására. Kőszegen ugyanis minden év tavaszán ugyanakkor, Szent György napján lefestették a szőlőhajtásokat – ezeket a képeket mérte meg és vetette össze az amerikai klímakutató – áll a  dailytidings.com hírében.

Greg Jones, aki egyébként a világ 50 legbefolyásosabb emberének egyike, egy olasz munkatársával érkezett Magyarországra, Kőszegre, és vizsgálta meg a képeket, melyeket 1742 óta folyamatosan készítenek és rögzítenek a Szőlő Jövésnek Könyvében. A szőlészetet és borászatot a rómaiak honosították meg a vidéken.

A szőlőkönyvben évről évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait, és a könyvhöz csak fehér kesztyűben lehet nyúlni.

A hajtásokat megmérve Jones arra jutott, hogy szélsőséges hideg köszöntött be 1817 körül Európában, és meleg időszakok voltak 1780 és 1830 táján. Adatai alátámasztják a legfrissebb méréseket, melyek szerint az elmúlt húsz évben egyre melegebbek lettek a tavaszok.

„A március-áprilisi hőmérsékleteket reprezentálják az adatok – mondja Jones –, de nem utalnak a szeptemberi vagy októberi időjárásra. Ugyanakkor nincs kapcsolat a tavaszi hőmérséklet és a szőlő minősége között, utóbbi ugyanis a nyári meleg és az őszi érés függvénye."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Klímatárgyalások Bonnban: folytatás a koppenhágai kudarc után

Péntektől vasárnapig Bonnban tárgyalnak az országok szakértői arról, hogy hogyan kellene folytatni és konkretizálni a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcson elfogadott egyezményt - mondta Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára, a magyar delegáció vezetője.

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége