szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította az amerikai San Diego bírósága állatvédőknek azt a keresetét, amelyben az emberekével azonos alkotmányos védelmet követeltek kardszárnyú delfinek számára.

A PETA állatvédő szervezet tavaly októberben perelte be a SeaWorld vízi élményparkot kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásának vádjával. Keresetében a szervezet az amerikai alkotmány 23. módosítására hivatkozott, amely a rabszolgaság eltörléséről rendelkezik. A módosítás 1865-ben lépett életbe. A PETA keresetében a SeaWorld öt kardszárnyú delfinjét - Tilikumot, Katinát, Corkyt, Kasatkát és Ulisest - jelölte meg felperesként. Ügyvédjük azzal érvelt a meghallgatáson, hogy az "élő, lélegző, érző lények rendelkeznek jogokkal, és nem taszíthatók rabszolgaságba csak azért, mert nem embernek születtek". 

"A 13. kiegészítés világos nyelvezetének egyetlen ésszerű interpretációja az, hogy csak személyekre vonatkozik, orkákra nem. Mind történelmi és modernkori forrásokból nyilvánvaló, hogy a rabszolgaság fogalma... csak személyekre vonatkoztatható" - érvelt döntésében Jeffrey Miller bíró. Ez volt az első eset, hogy egy amerikai bíróság előtt az állatok jogainak alkotmányos védelmével érveltek.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Kétszáz fős illegális bulit számolt fel a rendőrség Kolozsváron

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt