Lengyelország nem hajlandó ratifikálni az ACTA-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország nem fogja ratifikálni a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA), amellyel szemben komoly ellenállás bontakozott ki az országban - jelentette be pénteken Donald Tusk miniszterelnök, hozzátéve: levélben kérte az Európai Néppárt vezetőit, hogy utasítsák el az egyezményt jelenlegi formájában.

Tusk újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ACTA kísérletet tett a szerzői jogok betartatására, de eközben túl nagy árat szabott az internet szabadsága terén, s nem felel meg a 21. század realitásainak. A jobbközép lengyel miniszterelnök elmondta azt is, hogy a nap folyamán levelet intézett az Európai Parlament legnagyobb pártjában, az Európai Néppártban képviselt nemzeti pártok minden vezetőjének, s javasolta nekik, hogy utasítsák el a megállapodást abban a formájában, amelyről az Európai Bizottság tárgyalt. 

Lengyelország és további huszonegy európai uniós tagállam január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot azzal a szándékkal, hogy erősítsék a szellemi tulajdon védelmének nemzetközi szabályozását. Az egyezményt tíz másik ország - köztük az Egyesült Államok, Japán, Szingapúr - is aláírta. Európában azonban az internethasználók heves tiltakozással fogadták a megállapodást, attól tartva, hogy az ACTA alapján korlátozhatják a számítógépes világháló szabadságát az illegális letöltések és fájlmegosztások elleni fellépéssel. 

Több ország - Németország, Bulgária és Lettország - már felfüggesztette a megállapodás parlamenti ratifikálását, s nemrégiben Lengyelország ugyanígy járt el. Tusk pénteken hibának nevezte, hogy korábban támogatta a megállapodást. A szlovén kormány pénteken szintén bejelentette az egyezmény ratifikálásának felfüggesztését. 

Az Anonymus nemzetközi hackercsoport, amely segített az ACTA elleni tiltakozások megszervezésében, pénteken bejelentette, hogy újabb amerikai kormányzati honlapokat tört fel - köztük a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság portálját - a megállapodás elleni tiltakozásul.