A marihuána a legnépszerűbb termesztett növény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indiai kender a legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termesztett növény az Egyesült Államokban, olyan tradicionális terményeket utasítva maga mögé mint a búza, kukorica vagy a szójabab – állítja egy most közzétett tanulmány.

© Beltéri marihuána
A tanulmány szerint tízezer tonna marihuánát termelnek az Egyesült Államok állampolgárai, amelynek piaci értéke 35,8 milliárd dollár, míg az utcán ennél is többért cserél gazdát a növény. Ehhez képest eltörpül a 23 milliárd dollárnyi kukoricatermelés, 17,6 milliárdos szójabab és a 12,2 milliárdos szénahozam. A marihuána 12 államban a legnagyobb értékben termelt növény, megelőzve a Georgia állam béli földimogyoró, és a Dél- és Észak-Karolinában termelt dohány értékét. Csak Kalifornia államban 13,8 milliárd dollár értékben termelnek füvet - írja a Guardian.

Az Egyesült Államok marihuána termeléséről készült tanulmányt a DrugScience.org készítette, amely a kender átminősítésért küzd, az ugyanis jelenleg a az egyes kategóriába eső tiltott szerek közé tartozik – ahová a heroin, a kokain és számos hallucinogén anyag -, s a kormányzat hivatalos álláspontja szerint nincs semmilyen gyógyászati hatása.

A tanulmány szerzője Jon Gettman szerint a számok jól mutatják, mennyire hatástalan a drog ellen vívott háború: „A tiltott marihuána termesztés jelentős plusz bevételhez juttatja a termesztőket, anélkül hogy adót fizetnének ellensúlyozandó az okozott társadalmi károkat”.

Gettman szerint a termelés legalizálását és megadóztatását azért utasítja el a Fehér Ház Nemzeti Drogügyi irodája, hogy érzékeltesse szembenállását az olyan drogokból jelentős bevételt szerző országokkal szemben, mint Kolumbia vagy Afganisztán.

Az Egyesült Államok marihuána-termelése az utóbbi 25 évben megtízszereződött. A boom részben annak is köszönhető, hogy szeptember 11.-ét követően jelentősen megszigorították a határőrzést, amelynek nyomán kevesebb drog jön át a mexikói határon és egyre több kenderpalántát ültetnek, például nemzeti parkok eldugott részein.

Hozzászólások