Eszközhasználatra tanították a rágcsálókat - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Több állat képes eszközöket is használni a túlélés érdekében, mint azt gondoltuk - derült ki a japán Riken Agykutató Intézet tudósainak vizsgálataiból. Szerintük már az ugróegerek is képesek magseprűket használni, ha rászorulnak.


A degukkal végzett kísérlet bebizonyítota, hogy nemcsak a csimpánzok, gorillák és egyes madárfajok (például a crow-k) képesek eszközöket használni. A kutatók szerint az apró rágcsálók azért tudnak könnyebben eszközöket használni, mert elülső mancsaikon kinövések vannak, amiknek köszönhetően könnyebben tudnak ráfogni tárgyakra, valamint megfigyelték már náluk azt, hogy apróbb tárgyakat spontánul helyeznek el nagyobb, üreges tárolóként szolgáló tárgyakba.


A kutatók ételt és napraforgómagokat helyeztek el hat degu elé egy átlátszó kerítés tőlük távolabb eső oldalára, valamint melléjük tettek egy T-alakú miniseprűt. Átlag 57 nap kellett az állatoknak ahhoz, hogy 75 százalékos eséllyel tudják magukhoz venni az ételt - függetlenül attól, hogy hova tették a seprűt, illetve az ételdarabokat.

Az állatok tisztában vannak a seprű funkciójával és az sem zavarta meg őket, ha megváltoztattuk az eszköz színét, árulta el a japán Mainichi Daily News hírportálnak a kutatócsoport egysikt agja.  Atsushi Iriki, a kutatócsoport vezetője szerint ugyanannyi próbát kellett lebonyolítani a rágcsálókkal, mint a japán makákómajmokkal. Szerinte kutatásuk azt bizonyítja, hogy az eszközhasználat gyakorlatilag az agy általános tanulási funkciójának tekinthető.