Lelki terror a határon: letartóztatás, elkobzás, jogsértés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz

Az ausztrál News Digital Media cikkét követően röppent fel az újabb rémhír: az elkövetkező hónapokban az ausztrál határon átvizsgálhatóak lesznek az utazók MP3-lejátszói és laptopjai, az azokon talált zenefájlok miatt pedig az egyes törvénysértőket pénzbírság és börtönbüntetés és sújthatja. Többek között.


Az ausztrál miniszterelnöki iroda hivatalosan megerősítette: a kormány a nemzetközi ACTA egyezmény bevezetéséről tárgyal, de a képviselők semmit nem írtak alá és semmire sem bólintottak még rá. Az ACTA, azaz Anti-Counterfeiting Trade Agreement egyezség értelmében a határátlépések során átvizsgálhatóak lennének nemcsak az utazók laptopjai, hanem többek között MP3-lejátszói és mobiltelefonjai is, a keresés során pedig szerzői jogokat sértő tartalmakat: főként zenéket és filmeket keresnének a vámtisztviselők.

Azon zenerajongók, akik iPodjaikon számos kedvenc albummal utaznak, egy ausztráliai utazás során elveszíthetik összes zenéjüket (függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e az eredeti korongokkal), elkobozhatják lejátszójukat és hobbijukért még súlyos büntetést is szabhatnak ki rájuk - vetik fel az internetes oldalak a rémisztő jövőképeket. A témával kapcsolatban Peter Coroneos, az Internet Industry Association érdekvédelmi szövetség képviselője csak annyit nyilatkozott: büntetést csak kereskedelmi méretű jogsértés esetén rónak ki, ennek mértékéről azonban nem adott semmiylen pontosítást.

Az egyezmény bevezetéséről az elmúlt hónapokban több tárgyalás is történt az amerikai, japán, svájci, új-zélandi, dél-koreai, kanadai és mexikói kormánnyal, valamint az Európai Unió érintettjeivel is. Míg az ACTA bevezetéséről a július 7-9. között megrendezett 34. G8 csúcson döntöttek, a döntés eredménye még a mai napig nem publikus.