Akár egymillió zeneszám is elfér egy új fejlesztésű merevlemezen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az egyik winchester-gyártó legújabb merevlemezén több mint 1500 DVD-filmet, 800 000 fotót, vagy egymillió zeneszámot tárolhat a kellően tehetős felhasználó.

A Western Digital piacra dobta 4 terabájtos (1 terabájt = 1024 gigabájt) merevlemezét – összehasonlításképpen. egy napjainkban kapható, átlagos irodai számítógépet 80-100 gigabájtos merevlemezzel szerelnek fel.

A My Book Studio Edition II nevű modell egyelőre nem olcsó, 650 dollárba (valamivel több mint 120 000 forintba kerül), ám bizonyára rövid időn belül ennek töredékébe fog kerülni. Az eszköz a cég GreenPower technológiáját alkalmazza, ennek köszönhetően 30 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a mostani merevlemezek.

A 4 terás változatot egyelőre csak a Windows Vistát, illetve Apple számítógépet használók élvezhetik, a Windows XP ugyanis nem támogatja a 2 terabájtnál nagyobb merevlemezeket. Az eszköz használható az úgynevezett RAID 0 beállítással, amely a teljes kapacitás kihasználását lehetővé teszi, illetve a RAID 1-gyel, amely felezi ugyan a lemez méretét, de automatikusan biztonsági másolatot is készít a rámásolt adatokról.