Könnyűsúlyú böngészők, ingyen

Könnyűsúlyú böngészők, ingyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen van más, nem is kevés.

Természetesen van más, nem is kevés. Igaz, nem annyira komplex és bonyolult böngészők, nem rendelkeznek kiegészítők ezreivel és extra szolgáltatásokkal. A böngészőkínálat másik oldalán a „nagymenők mellett”, a könnyűsúlyú versenyzők állnak. Ezek főbb ismertetőjelei, hogy alig pár megabájtosak, a legtöbb esetben hordozhatóak (tehát telepíteni sem kell őket), és ami a legjobb: apró méretűk miatt nagyon gyorsak! Egy kattintás és máris webezhetünk! Lássuk a legfrissebb verziókat kedvenc, apró méretű böngészőinkből!

 QtWeb
Az egyik legnépszerűbb „lightweight” böngésző még mindig a QtWeb. Idén júniusban jelent meg a 3.7.3-es verzió. A QtWeb természetesen továbbra is ingyenes, erről az oldalról tölthető a Windows, OSX és a Linux verzió.

Apró mérete (6.5MB) ne tévesszen meg senkit: a hordozható böngészők között az egyik legjobb. Van benne adblock, beépített torrent kliens, teljes képernyős mód, fülek és szinte minden egyéb, amit más böngészőkben is megtalálunk. Az egyetlen különbség az, hogy a QtWeb még mindig villámgyors. Míg egy Firefox elindítása (kiegészítőktől és rendszertől függően) akár 5-25mp is lehet, a QtWeb elindulása szinte mérhetetlenül gyors. Ezért is szeretjük.

 K-Meleon
Másik kedvenc könnyűsúlyú böngészőnk a K-Meleon sajnos nem kapja olyan sűrűn a verziószám frissítéseket, mint a fentebb ismertetett QtWeb. A legfrissebb verzió (1.5.4) tavaly tavasszal jelent még, azóta semmi változás. Ennek oka az is lehet, hogy igazából nem is kell babrálni a „kaméleont”. Amire használni akarjuk (gyors és egyszerű böngészés) arra tökéletes. Sok extrára ne számítsunk; a jópofa letölthető bőrökön felül nem igazán tudjuk tuningolni a böngészőt. De nem is kell. Letöltés.

Slimbrowser
Bár tudását tekintve még a „lightweight” böngészők között is alulmarad, gyorsaságával mindent bepótol. Sajnos csak Windows verzió van, és a letölthető témákon kívül a testre szabásban sem tudunk elmerülni. Cserébe viszont fénysebességgel töltődik be és máris webezhetünk. A most augusztusban megjelent (5.1) verzión még egy picit gyorsítottak. Türelmetlen vagy nagyon elfoglalt felhasználóknak kötelező darab! 

The World Browser
Az egyik legígéretesebb, ingyenes böngésző alternatíva Kínából érkezik, és végre elérte a 3.0 „final” verziót. Jó hír, hogy még mindig igen apró: a letöltés mindössze 1.4 MB. A Phoenix Studio által fejlesztett böngésző lassan már annyi funkcióval rendelkezik, hogy szinte felveszi a versenyt komolyabb társaival. Multi tabbed-browsing, kiegészítők és bőrözés, privát böngészés…

Csak Windows verziók vannak belőle, így MAC-es és Linuxos társaink kénytelenek lemondani róla. Windows alatt viszont érdekes böngésző alternatíva lehet. Letöltés.  

Hozzászólások