Szijjártó sehol nincs, de Kerry sem a legjobb – külügyminiszteri kapcsolatok 140 karakterben

Szijjártó sehol nincs, de Kerry sem a legjobb – külügyminiszteri kapcsolatok 140 karakterben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fontos diplomáciai üzenete lehet annak, hogy melyik külügyminiszter melyik kollégájával létesít kapcsolatot egy online közösségi platformon. Már ha egyáltalán felméri ennek potenciális előnyeit, sok ország külügyi vezetője ugyanis jelen sincs a digitális diplomácia egyik legfontosabb terepén.

Remekül nyomon követhetők a diplomáciai kapcsolatok az online közösségi hálózatokon, a diplokmaták ugyanis sok esetben használják ezeket a csatornákat valós időjű információszerzésre és -terjesztésre – véli Ilan Manor, aki tavaly óta átfogó kutatásokat végez a témában. A másik fél által kommunikált dolgok azonnali megismerése – ami lehetővé teszi az azonos platformon történő gyors reakciót is – olyan komoly előny, hogy a Twitteren például sok olyan ország is rendelkezik virtuális diplomáciai kapcsolattal, melyek egyébként kifejezetten ellenségként tekintenek a másikra, és nem tartanak fenn hagyományos diplomáciai kapcsolatokat. Remek példa erre az arab témákban illetékes izraeli kormányszóvivő, aki mind az iráni elnök @HassanRouhani csatornáját, mind az iráni külügyminisztérium twittjeit követi.

A digitális diplomáciát szakterületeként választó Ilan Manor idei első kutatása során a külügyminiszterek twitteres kapcsolatait vizsgálta, és azon már az adatgyűjtés első fázisában meglepődött, hogy milyen kevés külügyminiszter aktív a közösségi csatornán – ahol a külügyminisztériumok és államfők is szívesen kommunikálnak. A hiányt jól példázza a magyar külügyminiszter is, Szijjártó Péternek nincs Twitter-csatornája (ez nem az), így aztán bele sem kerülhetett a szóban forgó kutatás összesen 50 vizsgált külügyminisztere közé.

A “ki követ kit” vizsgálata után gyorsan kirajzolódott a külügyi vezetők hálózata. Az alábbi ábra legszürkébb, legsűrűbben átszőtt része a rendszer “szíve”, ott találhatók a legtöbb kapcsolattal rendelkező diplomaták. Pirossal kiemelve konkrétan is láthatók a legtöbb kolléga által követett külügyminiszterek – mivel őket követik a legtöbben, ők tudnak legnagyobb diplomáciai körben információkat teríteni egy-egy bejegyzésükkel.

©

Szintén érdekes annak vizsgálata, hogy kik követik a legtöbb kollégát, ők értelemszerűen az eseményekre való általában valós idejű reakciók begyűjtésében jobbak.

©

A két faktort összevetve pedig meg is született a lista, hogy melyik ország külügyminiszterei a legjobb diplomaták a közösségi weben. Érdekesség, hogy míg John Kerryt az USA külügyminisztereként értelemszerűen sok kollégája követi, ő viszont keveseket követ – így kerülhetett csak a negyedik helyre. A francia Laurent Fabius bejegyzéseire viszont nem csak sokan kíváncsiak, hanem ő maga is sok más külügyminisztert követ, így végeredményben ő a legjobb Twitter-diplomata.

©

Ilan Manor elemzése szerint az, hogy egy-egy külügyminiszter kit követ, tekinthető politikai állásfoglalásnak is. Ezt két dologgal is alátámasztja a kutatás eredménye: a rossz viszonyt ápoló országok külügyminiszterei ugyanis nem követik egymást Twitteren, a közeli kapcsolatot ápoló országok külügyi vezetői viszont szinte minden esetben igen. (Ez utóbbi kapcsolatok már csak a másik által közölt iránti fokozott érdeklődés miatt is érthetők.)

Van ugyanakkor egy ezeknél érdekesebb következtetése is a kutatásnak. Ilan Manor szerint a digitális diplomácia a kisebb országok számára egy fontos eszköz lehet. A közösségi webes kapcsolatok, illetve az ott folytatott aktív kommunikáció által a külügyminiszterek közelebb kerülhetnek a tűzhöz, növelhetik geopolitikai befolyásukat azáltal, hogy jobban belefolynak a nemzetközi diplomáciába.