Valaki nem mond igazat: sok weboldal elérhetetlenné vált a UPC-s internetezőknek

Valaki nem mond igazat: sok weboldal elérhetetlenné vált a UPC-s internetezőknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több népszerű weboldal és online szolgáltatás is elérhetetlenné vált a UPC hálózatából. A HWSW értesülései szerint a jelenség mögött nem hiba, hanem egy tudatos döntés áll. Időközben a UPC és a probléma másik oldalán álló szolgáltató, az Externet egymásnak homlokegyenest ellenkezőt állít.

Nem műszaki oka van annak, hogy a UPC vezetékes és mobilos hálózatáról is elérhetetlenné vált az RTL Klub mellett számos más weboldal. A HWSW értesülései szerint a problémát az okozza, hogy április elsejei hatállyal a UPC felmondta a budapesti adatcserélő központon (BIX) keresztül történő ingyenes adatkicserélési egyezséget az Externettel, ettől a ponttól fogva pedig a két fél között nem folyik adat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy UPC ügyfelei nem érhetik el az Externet hálózatán lévő oldalakat, ilyen például az RTL honlapja, illetve az RTL Most szolgáltatás is.

Az értesülést a BIX forgalomirányító táblái is alátámasztják, sőt a HUP.hu fórumon csütörtök délután a BIX részéről is megerősítették ezt: "A BGP táblák alapján a Liberty Global 2015 április 1-én kb 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az ExterNettel". Ugyanitt egy fórumozó szerint a közmédia oldalaival is probléma van: a webszájtok betöltődnek, de az adások videostreamje már nem.

Átkapcsolták
©

A HWSW azt írja: a UPC-t tulajdonló Liberty Global másfél éve döntött úgy, befejezi az ingyenes adatkicserélést a hazai szolgáltatókkal, és pénzt kér a hálózatába küldött adatokért. Az informatikai szakoldal forrásai szerint ennek következménye, hogy szerdán megszűnt externetes peering egyezségük, mivel az Externet nem volt hajlandó a fizetéses konstrukcióra való átállásra.

Valaki nem mond igazat

A UPC Facebook-oldalán egy előfizetői kérdésre reagálva a szolgáltató közösségi ügyfélszolgálatosa csütörtök este fél 10-kor azt írta: nem üzleti döntésről, hanem technikai problémáról van szó.

©

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy Katona Ádám, az Externet marketing igazgatója az Index 10 óra után megjelent cikkében megerősítette: nem műszaki hiba történt, a mostani történet a UPC üzleti döntésének az eredménye.

Frissítés: ide kattintva olvashatja a pénteki fejleményeket.