Ismerje meg az evőeszközt, amiben processzor is van

Ismerje meg az evőeszközt, amiben processzor is van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Balogh Csaba – Pavló Péter

A konyhai feladatok elvégzése valakinek kikapcsolódást, másnak csak egy kötelező feladatot jelent, ettől függetlenül a két tábor szeretné a munkát minél kényelmesebben elvégezni. Rengeteg féle eszköz igyekszik a segítségünkre lenni ebben, ezekből mutatunk most néhányat.

Az életünk és a lakás sok más területe mellett a konyhát is felokosíthatjuk, a piacon számtalan olyan készülék és szolgáltatás létezik, ami megkönnyíti az életünket. Amellett, hogy a hűtő képes üdvözölni reggel, a mosogatógép pedig jó pihenést kíván, ha nyaralni indulunk, számtalan olyan fejlesztés is elérhető, ami praktikusan is a segítséget jelenthet. A háztartási robotok mellett egyre nagyobb teret hódítanak azok az eszközök, amelyek kifejezetten konyhai alkalmazásra készültek.

Okosmérleg segít a sütésben...

A sütemények készítésének egyik kritikus pontja a receptben megadott mennyiségek pontos betartása, ellenkező esetben a végeredményként kapott desszerttel komoly íz- vagy állagbéli gondok lehetnek. Gyakori probléma, hogy nem mindegyik alapanyagból van otthon annyi, amennyire szükség lenne. Ha valamiből kevesebb van, az egész receptet át kell dolgozni ahhoz, hogy minden tökéletes legyen. Ezt a problémát segít orvosolni a Drop nevű konyhai okosmérleg.

Miután összekötöttük az eszközt egy iPaddel, a készülékhez tartozó alkalmazásban megadhatjuk, melyik receptet szeretnénk elkészíteni, és ahhoz melyik hozzávalóból mennyi szükséges. Ha ezzel megvagyunk, a Drop segítségével kimérhetjük az alapanyagokat, a folyamat közben pedig a táblagép kijelzőjén láthatjuk, hogy mi a helyzet a mérőtálban lévő mennyiséggel. Amikor az adott hozzávalóból pont elég van a tálban, az app a következő összetevőgöz lapoz, így anélkül süthetünk, hogy a recept miatt össze kellene fogdosnunk az iPadet.

Akkor sincs gond, ha valamelyik hozzávalóból a recept által előírtnál kevesebb van otthon, a mérleg ugyanis az újratervezési funkcióval azonnal ehhez arányosítja a többi alapanyag szükséges mennyiségét is. A Dropot Magyarországra is ingyen szállítják házhoz, ami nem is baj, bőven elég kifizetni a 100 eurós, nagyjából 30 ezer forintos árát.

...és a fogyásban is

A legtöbb fogyókúrázni vágyó szeretné ugyan elkezdeni a diétát, de nem igazán tudja, hogy hogyan kellene az optimális eredmény érdekében nekivágni. A dolog egyik legnagyobb buktatója, hogy bár kevesebbet eszünk, valójában nem az étel mennyiségével, hanem annak energiatartalmával van a probléma. Ezen a téren segít egy másik okosmérleg, a Situ.

©

Az eszközt egy Apple-alkalmazott, Michael Grothaus álmodta meg és készítette el, így nem túl meglepő módon ez is csak iPaddel használható. A hozzá tartozó alkalmazásban megadhatjuk, hogy milyen ételt, vagy összetevőt tettünk a mérlegre, az app pedig annak súlya alapján kiszámolja, hogy az mennyi kalóriát, cukrot, zsírt, fehérjét tartalmaz. A napi, heti és havi fogyasztást grafikonon követhetjük végig, így könnyen láthatjuk, hogy mikor léptük, lépjük át az előre meghatározott kalóriakeretet. A készüléket magyarországi szállítással 105 fontért lehet megrendelni.

Hőmérőzés valós időben

A sütésekor, főzésekor nemcsak a hozzávalók pontos arányára, de a készülőben lévő étel hőmérsékletére is oda kell figyelni, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebb legyen. A piacon számtalan olyan, speciális hőmérőt találni, amivel megmérhetjük, hány fokos a sütőben lévő hús vagy éppen belseje – létezik azonban olyan eszköz is, amellyel valós időben láthatjuk a hőmérséklet változását.

Az amerikai Supermechanical által elkészített Range okoshőmérő pontosan úgy néz ki, mint a hagyományos társai, a különbség azonban, hogy a nyeléből egy kábel indul ki, valamint egy iPhone-ra és iPadre is elérhető alkalmazás tartozik hozzá. Ha a kábelt a telefonhoz csatlakoztatjuk, az alkalmazásban folyamatosan láthatjuk, épp milyen hőmérsékletű a sütőben lévő étel. (Az eszköz teljes egészében hőálló, így attól sem kell tartanunk, hogy a sütőben hagyva esetleg megolvad a kábele.) Az app arra is képes, hogy jelezzen, ha a hőmérséklet elért egy általunk előre megadott szintet.

©

Az okoshőmérő több méretben is elérhető attól függően, hogy sütőben, grillen vagy főzőedényben készülő ételhez akarjuk használni. Az ára ennek megfelelően 70 és 85 dollár között mozog, erre pedig egy 30 dollár körüli szállítási költség jön, vagyis nagyjából 27-32 ezer forintért lehet a miénk.

A villa, amelyikben processzor is van

A legtöbben jóval gyorsabban eszünk a kelleténél, pedig a lassabb, szó szerint rágósabb étkezés nem csak az ízek élvezetét segíti, hanem egészségesebb is. Kutatások szerint aki gyorsabban eszik, az többet is eszik, hamarabb lesznek emésztési problémái és a reflux kialakulására is nagyobb esélye van – megéri tehát egy kicsit visszavenni a sebességből.

A lassabb étkezést több módszer is segíti, és persze a technológiának is van válasza. A HAPIfork okosvilla három dolgot mér: milyen hosszan tartott az étkezés, percenként mennyi falatot tettünk a szánkba, valamint azt, hogy mennyi idő telt el a falatok bevétele között. Az eszköz ezek alapján figyeli étkezésünket, és ha úgy ítéli meg, hogy a folyamat túl gyorsan zajlik, akkor jelzőfényekkel és finom rezgéssel is tudtunkra adja ezt.

©

Bármilyen furcsa is leírni (és olvasni) a konyhai villában egy ARM Cortex-M0 processzor van, szára kezünk érintésére érzékeny, a végén pedig egy microUSB csatlakozó található, azon át lehet feltölteni. A csatlakozó a villa által rögzített adatok (akár valós idejű) átvitelére is jó, de erre sokkal kényelmesebb megoldás a Bluetooth-kapcsolat. Az androidos készülékekre és iPhone-ra is letölthető HAPIfork alkalmazás ráadásul játékos kihívásokkal is próbálja motiválni, hogy a villa használója lassabban étkezzen.

Mégha a villa abszolút a jelen terméke is, az ára egyelőre egy kicsit a jövőbe mutat: az eBayről (szállítási díjjal együtt) 20 ezer forint körüli összegért lehet megrendelni.