Dőlnek a milliók a kerékpárt felokosító kütyüre

Dőlnek a milliók a kerékpárt felokosító kütyüre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autósok mellett a kerékpárosok számára is jó néhány navigációs alkalmazás segíti a közlekedést, ám ezek használata sokszor macerás, sőt balesetveszélyes lehet. Egy egyszerű kütyü most ezt a problémát oldaná meg.

Ha az autósok menet közben képesek használni a navigációs alkalmazásokat, akkor a kerékpárosok miért ne tehetnék meg ugyanezt? Valószínűleg ez lehetett az a gondolat, amiből a kanadai CycleLabs is elindult, és aminek a végeredménye egy olyan eszköz lett, amit a jelek szerint már most imádnak a kerékpárosok.

©

A SmartHalo-t a bicikli kormányára kell szerelni, majd ezután beépített jeladója segítségével az androidos eszközökre, iPhone-ra és iPadre fejlesztett alkalmazással is képes kommunikálni. Az app a szokásos menetinformációk – megtett út ideje és hossza, elégetett kalória, megtett távolság – mellett GPS-ként is funkcionál: a navigációs alkalmazásoknál megszokott módon kell megadnunk az úti célt. Miután ezt megtettük, az app automatikusan kapcsolódik a SmartHalo-hoz.

Az eszköz széleibe apró LED-lámpákat szereltek a fejlesztők, így a kütyü zöld fény segítségével jelzi, merre kell épp kanyarodnunk. A készítők arra is gondoltak, hogy adott esetben eltéveszthetjük az irányt, ilyenkor a zöld fény pirosra vált, és megmutatja, merre kell fordulunk, ha ismét a megfelelő irányba szeretnénk kerülni. A SmartHalo mindezek mellett egy fényérzékelő szenzort, valamint egy beépített lámpát is kapott, így ha kezd sötétedni, automatikusan felkapcsolja a világítást a kerékpáron. A fejlesztők mindehhez egy 2000 mAh-s akkumulátort szereltek a készülékbe, ami a hivatalos adatok szerint 3 héteti működéshez elegendő energiát tárol el.

A kanadai fejlesztők Kickstarter-projektje gyorsan túlszárnyalta a 67 ezer kandai dollárra (kb. 14 millió forint) belőtt célt. A kampányból még több mint két hét van hátra, de már most 300 ezer kanadai dollárnál (kb. 63 millió forint) járnak. A leggyorsabbak már lecsaptak a 105 dollárral meghirdetett készülékekre, így jelenleg 131 dollárért (kb. 37 ezer forint) juthatunk hozzá. Az első darabokat 2016 májusában postázza majd a CycleLabs.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.