Ha androidos telefonja van, akkor ez sajnos önnek is beüthet

Ha androidos telefonja van, akkor ez sajnos önnek is beüthet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tovább súlyosbodott a helyzet az okostelefonok történetének eddigi legnagyobb biztonsági fenyegetése kapcsán. A probléma alsó hangon 1 milliárd készüléket érint.

A nyári, hasonló kaliberű baj felfedezése után nem sokkal újabb, hatalmas biztonsági rést talált az Androidban a mobilos kiberbiztonságra szakosodott Zimperium. A szakértők szerint ahhoz, hogy a hackerek hozzáférjenek a telefonhoz, elég csupán egy olyan weblapra ellátogatni, ahol fertőzött mp3 vagy mp4 fájl található. A rosszindulatú kódot tartalmazó zenét vagy videót ráadásul nem is kell megnyitni, már az előnézet is elég ahhoz, hogy az ezáltal a készülékre kerülő rosszindulatú program zöld utat nyisson az illetéktelenek számára. A zöld út ebben az esetben konkrétan azt jelenti, hogy a támadó felvételeket készíthet a telefon kamerájával, megszerezheti a készüléken tárolt adatokat, letörölhet róla mindent satöbbi.

©

Josh Drake, a Zimperium egyik munkatársa a Motherboardnak úgy nyilatkozott: egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hány készüléket érint a hiba, de az biztos, hogy szinte az összeset. A szakember úgy saccol, ez alsó hangon 1 milliárd telefont (és táblagépet) jelent, de jó esély van rá, hogy 1,4 milliárd eszköz érintett.

Az Android platform sajátossága miatt nem tudni, hogy kinek mikor érkezik meg a hibát javító frissítés. A Google ugyanis hiába készíti el a szoftverjavítást, az egyes telefongyártókon múlik, hogy mikor juttatják el a csomagot az általuk kiadott készülékekre, vagy hogy egyáltalán melyik telefon szoftverét frissítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.