szerző:
hvg.hu

Erre még alszom egyet - szoktuk mondani néhány olyan döntés előtt, amelyet vagy fontossága vagy sok aspektusa miatt alaposan meg kell fontolnunk. Egy kutatás szerint viszont ezzel csak az időnket vesztegetjük.

A Harvard Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon van-e értelme, vagy bármilyen hatása annak, ha egy döntésre alszunk egyet. Egyszerű példán illusztrálták, de az eredmény így is érdekes.

A résztvevőknek egy laptoptáska vásárlásáról kellett dönteniük, amelyhez bőséges kínálatot kaptak, megannyi információval, árakkal, tulajdonságokkal. Negatív és pozitív színben feltüntető fotókat is kaptak az eszközökről, majd ezeket igényeikkel összevetve döntést kellett hozniuk arról, hogy melyiket választanák. A döntésüket értékelniük is kellett, illetve meg kellett mondaniuk, hogy tényleg adnának is érte annyi pénzt, amennyit kérnek érte az üzletekben.

Két csoportba osztották őket: az egyik tagjai reggel hoztak döntést, a másik tagjai pedig este. Mindenkitől 12 órával később kérték ki újra a véleményüket a termékekről, és arról, hogy változott-e a véleményük. Így az egyik csoport tagjai aludtak egyet a döntésre, a többiek nem.

Kiderült, hogy a két csoport tagjai később is ugyanazt választották és a fizetési hajlandóság is hasonló volt. Az egyetlen különbség, hogy a döntésre alvók sokkal izgatottabbak voltak választásuk miatt, még pozitívabban nyilatkoztak róla.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott