Egy tényleg izgalmas telefont villantott az LG

Egy tényleg izgalmas telefont villantott az LG

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több vállalattól is várhattuk a világ első moduláris telefonját, végül az LG lett a befutó. A G5 érdekes színnek ígérkezik az androidos csúcskészülékek kissé ellaposodott mezőnyében.

A Google már régóta mutogatja a Project Ara néven futó, modulokból felépülő készülékét, de még mindig nem egy bárki által megvásárolható telefonról van szó. Az LG által a barcelonai Mobile World Congress szakkiállítás nulladik napján bemutatott G5 viszont hamarosan piacra kerül.

Az új androidos mobilban 5,3 colos, 1440x2560 pixel felbontású képernyő van, a teljesítményről a high-end Qualcomm Snapdragon 820 chipset és 4 GB RAM gondoskodik, a (bővíthető) tárhely 32 gigás, kamerából pedig egy optikai képstabilizátorral segített 16 megapixeles van az eszközben. Nem maradt le az ujjlenyomat-leolvasó és a 4G-s mobilnet sem.

Ezek a jellemzők (vagy legalábbis nagyon hasonlók) szinte minden androidos csúcstelefonról elmondhatok, na de még csak most jön az LG G5 legérdekesebb tulajdonsága.

©

A telefon alja ugyanis könnyen eltávolítható, és cserélhető: mindenki azt helyez bele, amire személyesen neki szükség van. Ilyen modul például az LG Cam Plus, amely betolása után egyrészt stabilabban tartható a telefon, külön hardveres gombot biztosít a fotók készítéséhez, külön gomb van a videófelvétel indítására, kézreeső tárcsa a zoomoláshoz – és nem mellesleg 1100 mAh-rel bővíti (az egyébként 2800 mAh-es) akkumulátort.

Az LG emellé egy, a Bang & Olufsennel közösen készített, a minőségi hangzást szerető zenerajongóknak célzott Hi-Fi Plus modult is bemutatott, illetve bejelentette, hogy a külső fejlesztők számára is nyitott a dolog: bárki készíthet a G5-öt valamilyen téren bővítő modult.

Ugyan ez a megoldás nem egészen moduláris – mint a már említett Google-féle Ara –, de ezzel már kétségkívül ráléptünk a moduláris mobilok útjára, innen főleg a felhasználókon múlnak a továbbiak: minden attól függ, hogy elegen mutatnak-e igényt az ilyesmire.

Az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer futtató LG G5 áprilisban jelenik majd meg. A készülék ára egyelőre nem ismert.

A Mobile World Congress 2016 kiállítás összes újdonságát itt találja. Ha nem szeretne lemaradni a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.