szerző:
hvg.hu

A Kaspersky Lab GReAT csapatának szakértői kutatást végeztek egy magánklinikán, hogy megpróbálják felfedezni a biztonsági hiányosságokat és azt, hogy miképpen lehet kezelni azokat. Sebezhetőségeket találtak orvosi eszközökön, amelyek ajtót nyitottak a kiberbűnözőknek, így hozzáférhettek a betegek személyes adataihoz, valamint befolyásolhatták fizikai állapotukat.

Egy modern klinika bonyolult rendszer. Kifinomult orvostechnikai eszközökkel van felszerelve, amelyek teljes kiépítettségű számítógépeket és telepített alkalmazásokat használnak. Az orvosok rá vannak utalva a számítógépekre, és egyre több információ digitális formában tárolódik. Mi több, az összes egészségügyi technológia kapcsolódik az internethez. Így nem meglepő, hogy mind az egészségügyi eszközök, mind a kórházak IT infrastruktúrája már egy ideje a kibebűnözők célpontjává vált. Ilyen incidensekre meglehetősen illusztris példa az az amerikai kórház ellen elkövetett zsarolóprogramos támadások, mely során 1 milliárd forintnyi váltságdíjat követelnek az intézménytől. De egy ilyen, rosszindulatú programmal végzett zsarolós támadás csak egy módja annak, ahogyan a kiberbűnözők kihasználhatják egy modern kórház informatikai infrastruktúráját.

Fizikailag is fájhat a betegeknek

A klinikák személyes információkat tárolnak betegeikről. Ugyancsak használnak nagyon drága, nehezen javítható és pótolható berendezéseket, amelyek potenciálisan értékes célponttá teszik őket a zsarolásra és adatlopásra szakosodott hackerek részéről.

©

Egy egészségügyi intézmény elleni sikeres kibertámadás következményei különbözhetnek részleteikben, de mindig veszélyesek. Megtörténhet például a betegek személyes adatainak rosszindulatú felhasználása: az információ továbbértékesítése harmadik felek számára, vagy váltságdíj követelése a klinikától, hogy cserébe visszakapják a bizalmas információkat a betegekről. Ennél közvetlenebb módon veszélyes a betegdiagnózisok vagy kezelési eredmények szándékos meghamisítása. Az orvosi berendezések megrongálása szintén fizikai kárt okozhat a betegnek és hatalmas financiális veszteséget a klinikának.

Kitéve az internet veszélyeinek

Az első dolog, amelyet a Kaspersky Lab szakértői meg akartak vizsgálni a kutatás során az volt, hogy hány orvosi eszköz van csatlakoztatva az internetre világszerte. A modern orvosi eszközök operációs rendszerrel ellátott, teljes funkcionálitású számítógépek, és legtöbbjüknek van kommunikációs csatornájuk az internethez. Azáltal, hogy meghackelik őket, a bűnözők megzavarhatják működésüket.

©

Egy gyors vizsgálat az internetre csatlakozó eszközökre szakosodott Shodan keresővel megmutatta, hogy több száz eszközt, kezdve az MRI szkennerektől a kardiológiai berendezésekig regisztráltak itt. Ez a felfedezés aggasztó következtetésekhez vezet: néhány ilyen berendezés még mindig régi operációs rendszert, például Windows XP-t futtat, kijavítatlan biztonsági résekkel, néhányuk pedig alapértelmezett jelszavakat használ, amelyeket könnyedén meg lehet találni a nyilvános kézikönyvekben.

A sérülékenységeket kihasználva a bűnözők hozzáférhetnek a készülék kezelőfelületéhez és befolyásolhatják az eszköz működését.

A hálózat csapdájában

A fent említett forgatókönyv a szakemberek szerint az egyik mód arra, hogy a kiberbűnözők hozzáférést nyerjenek a klinika kritikus infrastruktúrájához. De a legnyilvánvalóbb és leglogikusabb módszer, hogy a helyi hálózatot támadják. A kutatás során egy sebezhetőséget találtak a klinika wifi hálózatában. Egy gyenge kommunikációs protokollon keresztül a szakemberek hozzáférést szereztek a helyi hálózathoz.

A helyi klinikai hálózat vizsgálata közben, a Kaspersky Lab szakértői találtak néhány olyan orvosi berendezést, amelyet korábban a Shodan is kilistázott. Ezúttal azonban ahhoz, hogy hozzáférjenek a berendezéshez, nem kellett semmilyen jelszó, mivel a helyi hálózat megbízható hálózatnak számít az orvosi berendezések és azok használói számára. Így szerezhetnek hozzáférést a kiberbűnözők az orvosi eszközökhöz.

©

A hálózat további vizsgálatakor a Kaspersky Lab szakértői felfedeztek egy új sebezhetőséget az egyik orvosi eszköz alkalmazásban, amely hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözők számára a betegek személyes adataihoz, többek között a klinikai kórtörténetükhöz és az orvosi vizsgálatok eredményeihez, valamint a címükhöz és azonosító adataikhoz. Sőt, ezen a biztonsági résen keresztül teljes ellenőrzés szerezhető az alkalmazást használó eszköz felett. Az ily módon támadható eszközök között lehetnek MRI szkennerek, kardiológiai berendezések, valamint radioaktív és sebészeti eszközök. Először is, a bűnözők módosíthatják a készülék működését és fizikai kárt okozhatnak a betegeknek. Másodszor, a bűnözők károsíthatják magát az eszközt, ezzel óriási anyagi kárt okozva a kórháznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye