350+ millió forintba került feltörni az iPhone-t

350+ millió forintba került feltörni az iPhone-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az FBI igazgatója szerint ekkora összeget hét év négy hónap alatt keresne meg.

Nemrég pont került az FBI és az Apple vitájának végére, amikor a hatóságna sikerült feltörnie a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját. A módszert – pontosabban az ehhez használt eszközt – igyekeznek titokban tartani, így egyelőre mindenki csak sötétben tapogatózik, aki arra próbál rájönni, hogyan sikerült kinyerni az adatokat. Nemrég azonban kiderült egy fontos részlet: az, hogy mennyit fizetett a feltörésért az FBI.

A The Register beszámolója szerint James Comey, a kormányzati szerv igazgatója nemrég az Egyesült Királyságban tartott beszédet az Aspen Security Forum nevű rendezvényen, ahol a közönség is kérdezhetett. Az egyik hallgató arra volt kíváncsi, mennyit fizettek a terrorista iPhone 5C-jének feltöréséért, amire Comey kitérő választ adott. Mint mondta, többet, mint amennyi időt igazgatóként még eltölthet az FBI-nál, ami egyébként hét év és négy hónap.

©

A lap kiszámolta, hogy Comey 180 ezer dolláros éves fizetésével (ez körübelül 52 millió forint) mindez több mint 1,2 millió dollárt, vagyis nagyjából 348 millió forintot jelent. Mindez négy hónap munkáját jelenti. Ennek oka, hogy az Apple mindvégig kitartott amellett, hogy nem segít feltörni az iPhone-t, hiszen akkor a többi felhasználó adatai is veszélybe kerülnének.

Comey szerint ez a dolog egy kétélű fegyver. Sokan azt gondolják, az FBI képes bárkit lehallgatni, és ez valóban így is van, ugyanakkor egy lehallgatásnak mindig oka van, például, ha terrorista az illető. Mint mondta, ő maga is a titkosítást preferálja jobban, az FBI-nak azonban felelősséget kell vállalnia az emberi életért és biztonságossá kell tennie az utcákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.