Kevesen tudják, pedig életmentő lehet: ezért van egy kis lyuk a tollak kupakján

Kevesen tudják, pedig életmentő lehet: ezért van egy kis lyuk a tollak kupakján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az írószereket gyártó francia BIC 1991-ben "lyukasztotta ki" először a tollak kupakját, azóta szinte minden gyártó így csinálja. Nem véletlenül, a megoldás életeket menthet.

Valószínűleg kevesen ismerik ezt az évfordulót, de idén éppen 25 éve, hogy a francia BIC nevű írószereket gyártó cég kilyukasztotta a tollak kupakját. Sokan nem értették, miért, hiszen így épp funkcióját veszíti az eszköz, kevésbé védi a kiszáradástól az írószert. Pedig valójában nagyon is fontos szerepet kapott a lyuk.

A Business Insider szerint két jó oka is volt a franciáknak a változtatásra: egyrészt a kupak felhelyezésénél az összenyomódó levegő miatt korábban megnőtt a nyomás a tollban, így a tinta gyakran kifolyt belőle. Ennél is fontosabb ok azonban, hogy az újfajta megoldásnak hála az ember nem fullad meg, ha véletlenül torkán akad a kupak.

©

A lyukon keresztül továbbra is levegőhöz jut az illető, legalábbis egy ideig, a kutatások szerint ugyanis egy idő után a nyál teljesen elzárja azt – addig viszont megvan az esély, hogy kórházba kerül a fulladó.

A találmányra tényleg nagy szükség van, a felmérések szerint ugyanis ilyen balesetet a leginkább a 6 és 15 év közötti gyerekek szenvednek. 2000 és 2010 között pedig összesen 10 ezer olyan eset fordult elő, hogy a toll valamelyik részét lenyelte volna valaki. A BIC példáját egyébként más is követte már.