Egy magyar fizikatanár megelégelte, hogy nincs pénz látványos kísérletekre, és kitalált valamit

Egy magyar fizikatanár megelégelte, hogy nincs pénz látványos kísérletekre, és kitalált valamit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti Semmelweis Ignác Szakképző Iskolában oktató Vörös Tamás néhány éve szervezte meg először a Folyékony nitrogén partyt, hogy látványos kísérleteket végezhessen az anyaggal. A diákok imádták, a folytatáshoz azonban több százezer forintra lenne szükség. A fizikatanár most úgy döntött, az Indiegogón próbálja összegyűjteni a pénzt a folytatásra.

Sok mindennel el lehet érni, hogy a diákok figyelmét felkeltsék a természettudományos tárgyak, de az egyik legbiztosabb módszer, ha testközelből követhetik végig a látványos kísérleteket. Ezt szerette volna elérni a fizikatanárként dolgozó Vörös Tamás is, aki a budapesti Semmelweis Ignác Szakképző Iskolában oktatja a diákokat, ezért nemrég egy Indiegogo-kampányt indított, hogy ezt megtehesse.

"2014-ben indítottam el a "Folyékony nitrogén party" nevű kezdeményezést, aminek köszönhetően az iskola tornatermében látványos, interaktív kísérletekkel mutathattam meg a diákoknak, mire is képes a -196 fokos folyékony nitrogén" – mondta el a hvg.hu-nak Vörös Tamás. A kísérleteket a YouTube-ra is feltöltötte, és mint mondja, a diákok között is nagy sikere volt a kezdeményezésnek.

"Alkalmanként 60-70 diák is összegyűlt, a kísérletek után pedig ők is kipróbálhatták az anyagot: csokit, almát mártottak bele, játszottak vele" – teszi hozzá a szakember, aki egy külön weboldalt, Facebook-oldalt és YouTube-csatornát is létrehozott, hogy a diákok visszakereshessék a korábbi kísérleteket. A pedagógus egy budapesti cégtől szerezte be az ehhez szükséges alapanyagot, valamint a folyékony nitrogén tárolására alkalmas Dewar-edényt is tőlük bérelte.

Időközben azonban ez utóbbi lehetőség megszűnt, a folyékony nitrogént azonban csak ebbe a speciális edénybe lehet tölteni, különben néhány óra alatt elpárolog. Emiatt a tavalyi és a most véget ért tanévben már nem tudta megtartani a kísérleteket, mert mint mondja, egy műbizonylattal rendelkező edény több százezer forintba kerül, amit saját költségen már nem tud finanszírozni. "Az edény különlegessége, hogy ezüst bevonatú a belseje, a külső és a belső fala között pedig nagyon erős vákuum van. Ez szavatolja, hogy a beletöltött folyékony nitrogén akár 2 hét után is felhasználható legyen" – mondja.

Vörös Tamás ezért a napokban egy Indiegogo-projektet indított, amiben ezt a hiányzó összeget szeretné összegyűjteni. Ahhoz, hogy a kampány sikeres legyen, és a kísérleteket jövőre is meg lehessen tartani, 2800 dollárra (kb. 767 ezer forint) lenne szüksége, amit most közösségi finanszírozásból szeretne összegyűjteni.

"Ha a vákuum nem sérül meg, az edény pedig tisztán van tartva, gyakorlatilag bármennyi ideig fel lehet majd használni" – tette hozzá Vörös Tamás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.