Súlyának 1000-szeresét bírja el ez az alakváltó anyag, de nézze csak, mi történik, ha hozzáérnek

Súlyának 1000-szeresét bírja el ez az alakváltó anyag, de nézze csak, mi történik, ha hozzáérnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alakváltó anyagok előtt nagy jövő áll az orvostudomány területén, a Rochester Egyetem mérnökeinek fejlesztése pedig kifejezetten ígéretes. Videón az ígéretes találmány.

Évek óta kísérleteznek a kutatók azokkal az anyagokkal, amelyek valamilyen fizikai behatásra képesek megváltoztatni az alakjukat. Nem véletlenül, ezeket ugyanis számos területen lehetne alkalmazni, az orvoslástól egészen a nagyipari felhasználásig. A Rochester Egyetem mérnökei által fejlesztett anyag például mindkét területen megállná a helyét.

Az alakváltó polimerük különlegessége, hogy bármilyen alakúra lehet formálni, hő hatására – pontosabban az emberi test hőmérsékletének megfelelő hő hatására – azonban azonnal az eredeti állapotába „áll” vissza. A fejlesztők szerint ráadásul saját tömegének ezerszeresét is elbírja, így nemcsak rugalmas, de a teherbíró képessége is rendkívüli.

Ennek oka, hogy az anyag a formálás során pont úgy tárolja el az energiát, mint egy rugó, amikor összenyomják. A 35 Celsius-fokos hőmérséklet hatására ez az energia „szabadul ki”, és segít az anyagnak, hogy visszatérjen az eredeti formájához. A kutatók szerint éppen ezért alkalmas lehet rá, hogy az orvostudomány mesterséges bőrként alkalmazza, de rendkívül erős protézisek alapanyagaként is lehetne hasznosítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.