59 kegyetlen kütyü van az orosz katonák új harci öltözetén – de hogyan töltik őket?

59 kegyetlen kütyü van az orosz katonák új harci öltözetén – de hogyan töltik őket?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb részletek derültek ki arról az orosz katonai ruházatról, amelyben inkább robotokra hasonlítanak a hadsereg emberei: 59 különböző alkatrészt szerelnek rájuk, de több év, mire megoldást találnak a legnagyobb problémára.

Nemrég bemutattuk, hogy Oroszországban milyen exoszkeletonokat fejlesztettek a harcmezőkre. Úgy festenek benne a katonák, mintha a Star Wars-filmekből léptek volna elő. A cél viszont nem az ijesztgetés, hanem a hatékonyság növelése: így javítják a katonák állóképességét és terhelhetőségét.

Kívülről már láthattuk a különleges katonai ruhát – az Egyesült Államokban is ilyesmit terveznek építeni –, de egy orosz kormányzathoz köthető oldalon több részletre is fény derült az új exoszkeletonnal kapcsolatban.

A Tass információ szerint 59 alkatrésze lesz a katonai ruházatnak. Kiderült például, hogy a sisak okosszemüveges funkcióval rendelkezik, ugyanis egy golyóálló kijelzőről van szó, amely információkat vetít a sisak belsejére a katonáknak.

Az öltözetnek – idézzük Oleg Salyukovot, a ruházat tervezőjét – „egy olyan óra is a része, amely sugárzás, elektromos impulzusok és nukleáris robbanás esetén is működik”. A ruházat folyamatosan figyeli a viselője egészségi állapotát, így a parancsnokok minden problémáról azonnal értesülnek.

A exoszkeletonokat gyártó Rosztek 2022-ben jönne ki a végleges változattal. Hogy Putyinéknak miért kell ilyen sokáig várni? Mert ennyi kütyü töltése nem egyszerű feladat, jelenleg lehetetlennek tűnik. Az oroszok tehát hasonló fejlesztésre várnak, amiről nemrég írtunk, miszerint a jövőben 5-10 másodperc (!) alatt is feltölthetők a telefonok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.